Mutaffifin suresinin din eğitimi açısından yorum ve tahlili - Tekin, Sümeyra (My University, 2008)
Müslümanlar ve din adamları için temel kaynak olan Kur’an’ı Kerim üzerine pek çok çalısma yapılmıs olmasına karsın, Kur’an’ın Din Egitimi ile iliskini ortaya koyan çalısmalar oldukça sınırlı kalmıstır. Bu sebeple bu alanda farklı çalısmalarında yapılmasına ihtiyaç duyulmustur. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak bu tezde Kur’an’da yer alan surelerden sadece birinin analizi yapılmıs, Din Egitimi ile ilgili genel ilkelere ulasılmıstır. lk olarak Mutaffifin Suresi’nde yer alan kavramlara deginilmistir. kinci olarak tez konusu olan Mutaffifin Suresi’nde öncelikle ticaret ile ilgili bir ayetin yer almasından dolayı ticaret konusuna deginilmistir. Ticaret ile ilgili genel prensipler verilerek, ticaretin önemine, ticarette uyulması gereken kurallara ve Peygamberimiz’in bu konudaki görüslerine yer verilmistir. lgili ayetle ilgili Kuran’daki diger örnekler üzerinde durularak Kur’an’da yer alan egitim yöntemlerine deginilmistir. Son olarak ise surede yer alan iyi ve kötü insan örneklerinden yola çıkılarak yapılan davranısların sonuçlarıyla mutlaka karsılasılacagı vurgulanmıstır. Din Egitiminin amacı da insanı güzel sonuçlara ulastıracak davranısları kazandırmak, kötü sonuçlara dönüsecek davranıslardan ise uzaklastırmak ve bu yönde egitim vermektir.

A great deal of studies has been made on The Holy Qoran, but unfortunately the studies which are about the realiton of The Holy Qoran with the education of Theology are limited. As a result; different studies on this area are needed. Taking this need into consideration, only one of the the Surah’s analysis was made in this thesis and general principles of Theology were reached. Our research includes three sections; In The First Section; the notion which are in the Surah of Mutafifeen are mentioned. In The Second Section; Trade is the subject as it is the basic subject of the Surah of Al Mutafifeen. General principles, importance,the rules of trade and our Prophet’s opinions are mentioned. After that, education methods that Qoran tells us are mentioned. In The Last Section; it is remarked that people who are good or bad will pay back their every kind of behaviours. The aim of the education of Theology is to encourage people to get these good behaviours.
Keywords: Din Eğitimi; Din Felsefesi; İslam Dini; Sureler