Three-dımensıonal evaluatıon of the softtıssue changes due to class ııı double-jaw orthognathıc surgery: a retrospectıve study - Tasıos, Thomas (My University, 2015)
SINIF III ÇİFT ÇENE ORTOGNATİK CERRAHİYE BAĞLI OLARAK MEYDANA GELEN YUMUŞAK DOKU DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÜÇ BOYUTLU DEĞERLENDİRİLMESİ : RETROSPEKTİF ÇALIŞMA Thomas TASIOS Prof. Dr. Banu Çakırer Bakkalbaşı Amaç: 1. Sınıf III çift çene ortognatik cerrahiden sonra meydana gelen yumuşak doku değişikliklerini değerlendirmek 2. İskeletsel ve yumuşak doku değişiklikleri arasındaki korelasyonu değerlendirmek 3. Kullandığımız KIBT ve 3D fotoğrafik görüntülerden oluşan, yumuşak doku değerlendirme metotlarını karşılaştırmaktır. Materyal ve metot: Toplam örnek büyüklüğümüz, Türkiye, İstanbul Marmara Üniversitesi Ortodonti kliniğinde ortognatik cerrahi ile tedavi edilmiş Sınıf III maksiller gelişim geriliği olan 26 yetişkin hastayı kapsamaktadır. Örneklerin tamamı operasyon öncesi ve sonrası KIBT kayıtlarına (KIBT grubu) ve 10 tanesi hem KIBT hem de 3dMD kayıtlarına ( 3dMD grubu) sahiptir. KIBT grubu için iskeletsel ve yumuşak doku noktalarının uzaysal yer değiştirme miktarları hesaplanmıştır. Belirlenen noktaların yer değiştirmelerinin ortalaması ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Ayrıca, etkilenen sert ve yumuşak doku noktaları arasındaki korelasyon da hesap edilmiştir. 3dMD grubu için, KIBT ve 3dMD görüntüleri üzerinde belirli sayıda, deri üzerinde çizgisel ölçümler yapılmıştır. Operasyon öncesi ve sonrası değerler ve KIBT ve 3dMD ölçümlerinde saptanan değişiklikler arasındaki ortalama, standart sapma ve farkların istatistiksel anlamlılığı hesaplanmıştır. Bundan başka, KIBT ve 3dMD ölçümlerinde saptanan değişikliklerin korelasyonu değerlendirilmiştir. Sonuç: KIBT grubunda yumuşak doku,bu hareketleri doğru orantılı bir şekilde takip etmiştir ve nazal noktalar öne ve yukarı hareket etmiştir. 3dMD grubunda 6 ölçüm pozitif ilişkili bulunmuş, bir tanesi KIBT ve 3dMD grupları arasında istatistiksel olarak farklı bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, ortognatik cerrahinin sonuçlarının tahmin edilmesi ve bazı antropometrik ölçümlerin iletilmesi için KIBT ile değiştirilmesine katkıda bulunabilir. KIBT, 3dMD, Ortognatik cerrahi, Yumuşak doku

THREE-DIMENSIONAL EVALUATION OF THE SOFT-TISSUE CHANGES DUE TO CLASS III DOUBLE-JAW ORTHOGNATHIC SURGERY: A RETROSPECTIVE STUDY. Thomas TASIOS Prof. Dr. Banu Çakırer Bakkalbaşı Aim: The aim of our study was 1) to evaluate the soft-tissue changes after Class III double-jaw orthognathic surgery 2) to evaluate the correlation between the skeletal and soft-tissue changes 3) to compare the soft-tissue evaluation methods we used on CBCT and 3D photographic images. Material and Method: Our total sample consisted of 26 adult patients with Class III dysgnathia that had been treated at the orthodontic clinic of the University of Marmara, Istanbul, Turkey with orthognathic surgery. All of them had pre and post-op CBCT records(CBCT group) and 10 of them both CBCT and 3dMD records(3dMD group). For the CBCT group the spatial displacement of a number of skeletal and soft tissue points were calculated. The mean average and Standard deviation of landmark displacement was calculated. Also, the correlation between the affected hard and soft tissue landmarks was calculated. For the 3dMD group a number of cutaneous linear measurements were made on CBCT and 3dMD images. The mean average, standard deviation and statistical significance of difference was calculated between the pre and post-operative values and between the changes detected on the CBCT and 3dMD measurements. Furthermore, the correlation of the changes detected on the CBCT and 3dMD measurements was evaluated. Results and Conclusion: In the CBCT group, the overlying soft tissue followed these movements in a correlated way and the nasal landmarks moved anteriorly and superiorly. In the 3dMD group 6 measurements were found positively correlated and one statistically different between the CBCT and 3dMD. The results of this study may contribute to the prediction of the orthognathic surgery and the replacement CBCT for the conduction of some of the anthropometric measurements. CBCT, 3dMD, Orthognathic Surgery, Soft Tissue
Keywords: 3dMD; KIBT; Ortodonti; Ortognatik Cerrahi; Yumuşak Doku