Kurumsal yönetim (corporate governance) ilkeleri ışığında kamuyu aydınlatma kavramı - Döner, Burcu (My University, 2004)
Bir ülkede iktisadi kalkınma ve büyümenin gerçekleşebilmesi için iyi işleyen bir sermaye piyasası olması ve bu piyasada işlem yapacak tasarruf sahiplerinin tasarruflarını doğru yatırımlara dönüştürmesi gerekmektedir. Doğru yatırımlar için gereken kararlar ise ancak doğru, tam ve zamanında bilgilenmiş yatırımcı tarafından verilebilecektir. Dolayısıyla, kamuyu aydınlatma kavramı, sermaye piyasalarının etkin işlemesi anlamında önem teşkil etmektedir. Şirketlerin düzgün bir şekilde işleyebilmesi için uyulması gereken kuralları içeren Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin adeta belkemiğini oluşturan kamuyu aydınlatma ilkesi, ülkemizde büyük ölçüde Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan düzenlemelerle oluşturulan sermaye piyasası mevzuatında düzenlenmiştir. Mevzuatınızda düzenlendiği üzere birincil piyasalarda kamuyu aydınlatma, menkul kıymetlerin halka arz ve satışı aşamasında ihraçcılar ve aracı kurumlar tarafından, izahname ve sirküler aracılığıyla yatırımcıların bilgilendirilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. İkincil piyasalarda kamuyu aydınlatma ise mali tablo ve raporların yayınlanması, özel durumların açıklanması, bağımsız denetim, vekaleten oy verme sırasında yapılan açıklamalar ve açıklanmamış bilgi ticaretinin önlenmesi yoluyla yerine getirilmektedir. Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde düzenlenen kamuyu aydınlatma hükümleri, SPK tarafından yapılan düzenlemeler yoluyla sermaye piyasasındaki halka açık şirketler için uyulması zorunlu hale getirilse de, söz konusu hükümler TTK'ya tabi ortaklıklar için şimdilik öneri mahiyetini korumaktadır. Ticaret hayatının her alanında şeffaflığın sağlanması açısından kanun koyucudan, kamuyu aydınlatma düzenlemelerinin TTK'ya tabi ortaklıklara uygulanabilmesi konusunda çalışmalar yürütmesi beklenmektedir.

For eventuation of an economic development and growth in a country, there should be a fine working capital market and the savers who will transact in such market should convert their savings into correct investments. Decisions needed for correct investments could only be made by correctly, completely and timely informed investors. Therefore, the concept of disclosure requirement is of importance for effective functioning of capital markets. The disclosure principle, which is the backbone of the Corporate Governance Principles that contain the rules to be obeyed for the effective functioning of corporations, is regulated under capital markets legislation which is mainly formed by Capital Markets Board. In our legislation, disclosure in primary markets is performed by investors' being informed by issuers and intermediary institutions with offering circular and prospectus at the stage of inital public offering and sale of securities. Disclosure in secondary markets is performed by way of publishing financials and reports, disclosing special circumstances, independent auditing, disclosing information in proxy voting and preventing insider trading. Although disclosure requirement provisions in the Corporate Governance Principles are regulated by Capital Markets Board as mandatory provisons for public companies, such provisions remain as an advice for corporations subject to Turkish Commercial Code. In order to obtain transparency in every area of commercial life, it is expected from lawmakers to regulate disclosure requirement for corporations subject to Turkish Commercial Code.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk