Toplumda kazanılmış metisiline dirençli staphylococcus aureus kolonizasyonun epidemiyolojisi - Şahin, Hülya (My University, 2003)
Stafilokok türleri doğada yaygın olarak görülen gram pozitif bakterilerdir ve çok değişik infeksiyonlara neden olabilirler. Klinik örneklerden izole edilen stafilokok türlerinin başında Staphylococcus aureus gelmekte ve metisiline dirençli olanlar (MRSA) tedavi edilmesi zor infeksiyonlara ve hastane salgınlarına yol açabilmektedir. Uzun yıllar sadece hastane infeksiyonu etkeni olduğu düşünülen MRSA son 10 yılda toplumdan edinilmiş infeksiyonlardan da izole edilmeye başlanmıştır. Türkiye'de toplumdan edinilmiş MRSA epidemiyolojisi hakkında yeterli bilgi mevcut değildir. Çalışmamızda çocuk hastalıkları polikliniklerine başvuran çocuklarda MRSA kolonizasyon sıklığının ve kolonizasyona neden olan risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Marmara Üniversitesi Hastanesi Pediatri polikliniklerine başvuran 0-15 yaş arası 1000 çocuktan (466 kız, 534 erkek) burun, aksilla ve inguinal bölge sürüntü örnekleri alınmış kolonizasyon için potansiyel risk faktörleri sorgulanmıştır. Metisilin direnci NCCLS standartlarına göre disk diffüzyon ve oksasillin tuz agarı yöntemi ile taranmış, sonuçlar E test, sıvı makro dilüsyon yöntemleri ile doğrulanmıştır. S. aureus 1000 çocuğun 173'ünde (83 kız, 90 erkek) izole edilmiş, metisilin direnci sadece 1 suşta (%0,6) saptanmıştır. S. aureus kolonizasyonu için sorgulanan risk faktörlerinin hiçbiri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Allerji polikliniğine başvuran hastalarda rinit varlığı S. aureus kolonizasyonunu arttıran bir risk faktörü olarak saptanmıştır (P=0.0015). Sonuçlarımız, çalıştığımız popülasyonda MRSA kolonizasyonunun çok düşük oranda (%0,6) bulunması nedeniyle bazı ülkelerde önemli bir sağlık problemi olmaya başlayan toplumdan kazanılmış MRSA infeksiyonlarının ülkemiz için henüz bir tehlike olmadığını ve toplum kökenli enfeksiyonların ampirik tedavisi için glikopeptid antibiyotiklerin kullanılmasına gerek olmadığını düşündürmektedir. Staphylococcus species are the widespread gram positive bacteria in the nature and could cause various infections. Staphylococcus aureus is one of that kind which has been commonly isolated from clinical samples and the ones showing resistance against methicillin (MRSA) could cause difficult-to-treat infections and hospital epidemics. There is little known about the epidemiology of community acquired MRSA in Turkey. In our study, the aim was to identify the incidence of MRSA colonization and risk factors resulting in colonization in children attending outpatient pediatric clinic. Nasal, axillary and inguinal swab samples were taken from 1000 children (466 female, 534 male) whose ages ranged from 0 to 15, attending outpatient pediatric clinic at Marmara University Hospital. Potential risk factors for colonization were recorded using a questionnaire form. Methicillin resistance was screened by disc diffusion and oxacillin salt agar method according to NCCLS standards. Results were verified with E-test, broth macro dilution metod. S. aureus was isolated in 173 children out of 1000 (83 female, 90 male). Only one strain (%0,6) was detected as methicillin resistant. None of the questioned risk factors was statistically significant for colonization with S. aureus. Among the patients attending to pediatric allergy outpatient clinic S. aureus colonization was associated only with the existence of allergic rhinitis (P=0.0015). As a conclusion, low frequency (%0,6) of MRSA colonization among our study population suggest that community acquired MRSA infections may not be an important problem for our in pediatric patient population indicating there is no need for glycopeptide antibiotics for the empirical treatment of community acquired infections.
Keywords: Mikrobiyoloji