XV. asır mutasavvıf şairlerinden Bahaüddin Erzincani ve Makamatü’l-Arifin ve Maarifü’s-Salikin adlı eseri - Şükürov, Zaur (My University, 2004)
Türk milletinin yetiştirmiş bulunduğu pek çok değerli ve önemli şahsiyet zamanla unutulup gitmiş, onların meydana getirdiği, kültür ve edebiyat tarihimizin kıymetli hazineleri durumunda olan birçok eser de ya kaybolup gitmiş, ya da bir veya birkaç nüsha hâlinde kütüphâne raflarında hapsolup kalmıştır. Türk aydınının başta gelen görevlerinden birisi de, tarihin derinliklerinde unutulmaya terk edilen şahsiyetleri ve eserlerini tanımak ve onları gelecek nesillerin istifadesine sunmaktır. Bu düşünceden hareketle, bu çalışmada, XV. yüzyılda yaşamış Halvetiye tarîkatına bağlı bir Türk mutasavvıf ve şâiri olan Şeyh Pîr Muhammed Bahâüddin Erzincânî'in ve onun bugün elimizde bulunan yegâne eseri Makâmâtü'l-Ârifîn ve Maârifü's-Sâlikîn'in incelenmesi amaç edinmiştir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Erzincânî'nin hayatı, şahsiyeti ve eserlerini inceledik. İkinci bölümde Makâmâtü'l-Ârifîn ve Maârifü's-Sâlikîn'i ele aldık. Üçüncü bölümde ise Makâmâtü'l-Ârifîn'in transkripsiyonlu sağlam ve tam bir metninin tesisine çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise, elde ettiğimiz bilgilerin değerlendirilmesini yaparak, şâir ve eser hakkındaki düşüncelerimizi belirttik. Name and Surname: Zaur Shukurov Field: Theology Programme: İslamic History and Arts Supervisor: Professor Mustafa Uzun Degree Awarded and Date: Master - September 2004 Bahauddin Erzincani, Makamatu'l-Arifin, Mystic Poet, Seven Position, The Khalvatiya Tariqa

THE WORK OF BAHAUDDİN ERZİNCANI POET OF XV CENTURY NAMED MAKAMATU'L-ARİFIN and MAARİFU'S-SALİKIN Many valuable and important people that the Turkish nation has developed have been forgotton and many Works of literature that are valuable treasures of our cultural and literature has been lost or have been left in the dusty library shelves. One of the main duties of the Turkish intellectuals is to get to know the persons that have been left to be forgotton in the depths of history and to enable these to theuseof the future generations. By these thoughts in this work we are aiming at the study of the Sheikh Pir Muhammed Bahauddin Erzincani and his only work of literature Makamatu'l-Arifin and Maarifu's-Salikin. Our work is made up of three sections: In the first section we have studied Erzincani's life, personality and work. In the second section we have taken at hand Makamatu'l-Arifin and Maarifu's-Salikin. In the third section we have strived on a solid and complete text of the Makamatu'l-Arifin's with transcription. In the results section we have evaluated the information we have gathered and stated our opinions on the work.
Keywords: İslam Tarihi