DNOC tayini için gaz kromatografik yeni bir yöntem geliştirilmesi - Pamukçu, F. Neşe (My University, 2002)
Çalışmamızda DNOC ( 4,6- dinitro - o - cresol )' ün Gaz Kromatografik analizi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. DNOC' nin herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmaksızın Gaz Kromatograf yardımı ile analizinin tekrarlanabilirliğini denemek üzere bu tür pestisitler farklı polarlıktaki OV - 17 ve OV - 210 kolonları kullanıldığında relatif standart sapmalarının %20'ye varan büyüklüklerde olduğu gözlenmiştir. OV - 17 kolonu ile asidik ortamda DNOC' nin uygun relatif standart sapma ile tayin edilebilmesine rağmen , kolon dolgu maddesinin zaman içinde bozulması nedeni ile DNOC' yi o - cresol şekline dönüştürerek analiz yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntem DNOC' nin indirgenmesinden sonra nitrit asidi ile o - cresol' e dönüştürülmesi ve OV - 17 kolon ile analizlenmesini içermektedir. DNOC' nin diğer pestisitler yanındaki analizinde retensiyon süresi diğer pestisitlerinkine çok yakın iken yöntemimizde retensiyon süresi kısalarak DNOC piki diğer pestisitlerden kolayca ayrılmaktadır. Yöntemle 0.1µg DNOC' nin tayini standart katma yolu ile düşük relatif standart sapma ile yapılabilmektedir.

A novel method has been developed for the Gas Chromatographic analysis of DNOC ( 4,6 - dinitro - o - cresol ), since relative standard deviations as high as %20 have been observed in the Gas Chromatographic analysis of DNOC using OV - 17 and OV - 210 columns in different polarity.In spite of low rsd. values have been obtained from acidic DNOC solutions have led us to develop a method in which DNOC had been converted into o - cresol .By use of standard addition method, 0.1µg of DNOC can be determined with very low rsd.
Keywords: Kimya; Kimya, Analitik