Fütürizm’den siber punka’a: yirminci yüzyıl sanatında teknolojinin değişen yansıması - Başaran, Bengi (My University, 2007)
Bu çalışma yirminci yüzyılda görüşlerinin temeline teknolojiyi koyan iki temek sanat akımı; Fütürizm ve Siber punk’ı konu edinmiştir. Tarihsel süreçleri, politik anlayışları ve resim, sinema, heykel, manifestoları ile öne çıkan edebi eserlerinden yola çıkarak teknoloji ve sanat arasındaki ilişkiyi sorgulamaktadır. Tezin odak noktası, Fütürizm ve Siber punk’ın teknolojiyi ele alışındaki benzerlik ve farklılıklardan yola çıkarak birbirlerinde ütopik ve distopik anlamda tamamen ayrılışlarını incelemektedir. Bu akımların ortaya çıkışında etkin olan sosyal kültürel ve politik şartları dikkatle inceleyen bölümlere teknolojinin toplumsal algılanışına kapsamlı bir şekilde yer verilmiştir. Genel analizi desteklemek amacı ile ayrılan bölümlerde, akımlar için dönüm noktası sayılan sanatsal örneklere yer verilirken son bölümde bu çalışmaların estetik anlamda karşılaştırılmaları yapılmıştır. Bu nedenle bu çalışma iki önemli sanat akımının teknoloji algısına ışık tutarak, Siber punk ve Fütürizm akımlarının sistematik bir karşılaştırmasını, disiplinler arası bir bakış açısı ile yapmış ve bu alanda var olan bir eksikliğin giderilmesine katkıda bulunmayı amaçlamıştır

This thesis deals with two major art movements of 20th century that place technology in the centre of their apprehension: Futurism and Cyberpunk. It questions the interrelationship between art and technology through these movements by analyzing their historical background, political standings and sample art works such as paintings, films, sculptures, manifestos and prominent works of literature The focus of the thesis is to point out the similarities and differences of Cyberpunk and Futurism movements arising from their conceptualizing of technology, which are quite distinct from each other due to their completely contradictory utopian and dystopian approaches. The main political, social and cultural conditions giving birth to these movements are carefully probed, and the corresponding affects of these movements on social perception of technology are revealed in detail in subsequent chapters. In order to support the general analysis, separate chapters on the movements present cornerstone pieces of work, and the final chapter also delivers a comparison of these pieces aesthetically. With this study, therefore, the relation of two remarkable art movements with technology will be examined in an STS framework. In this sense, the study will contribute to the existing literature by providing a thorough analysis of Cyberpunk and filling the gap in the systematic comparison of Futurism and Cyberpunk using a multidisciplinary approach. NDEKİLER.......................................................................................................................................................ii KISALTMALAR LİSTESİ...................................................................................................................................iv ŞEKİL LİSTESİ......................................................................................................................................................v ÖZET.......................................................................................................................................................................vi 1: GİRİŞ1 TEZİN AMACI VE ARAŞTIRMA SORULARI1 METODOLOJİ VE SINIRLANDIRMALAR3 TEZİN ANA HATLARI:4 2. BÖLÜM: FÜTÜRİZM5 2.1 FÜTÜRİZM’DEN ÖNCE AVRUPA VE İTALYA’NIN TARİHSEL GELİŞİMİ5 2.2 FÜTÜRİZM’İN DOĞUŞU7 2.3 FÜTÜRİZM VE KÜBİZMİN KÖKENLERİ8 2.4 FÜTÜRİZM VE POLİTİKA9 2.5 FÜTÜRİST TEKNOLOJİ ANLAYIŞI11 2.6 FÜTÜRİST SANATTA TEKNOLOJİNİN ROLÜ11 2.6.1 Fütürist Tablolar12 2.6.2 Fütürist Mimari13 2.6.3 Fütürist Sinema14 2.6.3.1 Sinema ve Fütürist Resim15 2.6.3.2 Fütürist Sinemanın Teknik Özellikleri15 2.6.4 Fütürist Edebiyat ve Tipografi15 2.7 FÜTÜRİZM VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN ROLÜ16 2.7.1 Otomobilin Rolü17 2.7.2 Uçağın Rolü19 2.7.3 Savaşın Rolü20 2.8 FÜTÜRİZM BÖLÜM SONU21 3. BÖLÜM: SİBER PUNK23 3.1 SİBERPUNK’IN KÖKENİ VE TEMEL ÖZELLİKLERİ23 3.2 DİSTOPYA26 3.3 SİBER PUNK VE POLİTİK BOYUTU27 3.4 MAKİNE -İNSAN VE İNSAN-MAKİNE KAVRAMLARI:30 3.5 CİNSİYET VE KADIN İMAJI32 3.6 SİBER-PUNK MANİFESTO35 3.7 SİBER PUNK SANAT35 3.7.1 Siber Punk Edebiyat35 3.7.2 Siber Punk Romanlar ve ‘Matrix Avcısı’ nın Önemi36 3.7.3 Siber Punk Sinema ve ‘The Matrix’37 3.7.3.1 Matrix Nedir?................................................................................................................................... 38 3.7.3.2 The Matrix: Filmin Özeti38 3.7.3.3 The Matrix’in Arka Planı39 3.7.4 Siber Anime-Manga: ‘Ghost in the Shell’ ve‘Akira’45 3.7.5 Hans Ruedi Giger’in Yapıtları46 3.8 SİBER PUNK BÖLÜM SONU49 4. BÖLÜM: İKİ AKIMIN KARŞILAŞTIRILMASI51 4.1 FÜTÜRİZM VE SİBERPUNK’IN GENEL BİR KARŞILAŞTIRMASI51 4.1.1 Tarihsel Arka Plan ve Politik Yaklaşım51 4.1.2 İnsan-Makine Kavramı53 4.1.3 Cinsiyet ve Kadın İmajı53 4.1.4 Manifestoların Karşılaştırması54 4.1.5 Sanat, Estetik ve Form57 4.2 İKİ AKIMIN ÖRNEK ÇALIŞMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI58 4.3.1 Resim59 4.2.2 Heykel64 4.2.3 Sinema67 4.3 BÖLÜM SONU69 5. BÖLÜM: SONUÇ71 KAYNAKÇA74
Keywords: Fütürizm; İletişim; Sanat_Teknoloji