Fizyoterapistlerin bel ağrısına yaklaşımları - ACAR, GÖNÜL; KURU ÇOLAK, TUĞBA (My University, 2020)
Amaç:Türkiye’deki fizyoterapistlerin bel ağrısına yaklaşımlarını, konuyla ilgili bilgi düzeylerini, bakış açılarını, tedavi tercihleriniortaya koymak ve güncel bir bakış açısı oluşturabilmektir.Yöntem: Araştırmacılar tarafından fizyoterapistlere yönelik 18 soruluk bir anket hazırlandı. Anket, “Türkiye FizyoterapistlerDerneği’nin mail grubuna birer hafta arayla 4 kere gönderildi. Sosyal medyada yer alan fizyoterapi ile ilgili gruplara da anketinulaştırılması sağlandı ve fizyoterapistler tarafından doldurulan tüm formlar analiz edildi.Bulgular: Ankete toplam 115 fizyoterapist katıldı. Çalışmada fizyoterapistlerin, daha çok kronik bel ağrısıyla karşılaştığı,sakroiliak eklem değerlendirmesini büyük oranda yaptığı, mobilizasyon manipulasyon yöntemlerinden daha çok “McKenzie,Cyriax ve Mulligan” konseptlerini tercih ettikleri, elektroterapi modalitelerinden en çok “TENS, ultrason ve enterferans akımı”tercih ettiği, tedavi seçeneklerinde daha çok germe ve postür egzersizlerini, elektroterapi modalitelerini ve spinal mobilizasyonukullandıkları bulunmuştur.Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar Türkiye'deki fizyoterapistlerin bel ağrısına yaklaşımlarını ortaya koymaktadır.Çalışmanın daha net sonuçlar verebilmesi için daha çok sayıda fizyoterapiste ulaşılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Purpose: The aim of this study was to determine how physiotherapists approach to low back pain in Turkey and what is the_x000D_ knowledge of physiotherapists about it._x000D_ Methods: A questionnaire survey, include 18 different questions that dispute the preference of treatment and the knowledge of_x000D_ low-back pain, was prepared for physiotherapists. The survey form was sent to the Turkish Physiotherapists Association's mail_x000D_ group, with one-week intervals 4 times. Also, the form was shared on some physiotherapist groups on social media._x000D_ Results: The survey form was recorded by 115 physiotherapists. Physiotherapists reported that they more encounter with_x000D_ chronic low-back pain patients, many of them are evaluating the sacroiliac joint, they most commonly use “Mc-Kenzie, Cyriax_x000D_ and Mulligan” concepts for manipulation and mobilizations, they more use “TENS, ultrasound and interferential stimulation”_x000D_ as electrotherapy modalities, and the most preferred treatments are stretching and posture exercises, electrotherapy_x000D_ modalities and lumbar spinal mobilization and manipulation._x000D_ Conclusion:The main treatment preference and knowledge of low-back pain of physiotherapists in Turkey was demonstrated in_x000D_ this study. However, a smaller number of physiotherapists were completed the survey form, future researches should reach_x000D_ wider groups for more clear information
Low back pain approaches by physiotherapists