III numaralı (h. 983-984/ m. 1575-1576) tarihli mühimme zeyli defterinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (s. 1-175) - Torun, Murat (My University, 2014)
Divân-ı Hümayun’da adlî, askerî, mali, idarî, iktisadî ve sosyal içerikli konular görüşülüp karara bağlanırdı. Divândan çıkan kararlar bağlayıcı ve uygulanması zaruri kanunlardı. Bir ülkeye açılacak savaş, seferberlik için asker toplanması, sefere hazırlanan ordunun iaşe ihtiyacının karşılanması gibi askeri alanla ilgili kararlar olduğu gibi, kuraklık sebebiyle yağmur duasına çıkılması, vakıfların işlevselliğinin sağlanması, eşkiyaların yaptığı eziyetin engellenmesi gibi sosyal konularda da kararlar alınmıştır. Tezin konusu H. 983-984 (M.1575-1577) tarihi arasındaki hükümleri ihtiva eden 3 Numaralı Mühimme Zeyli defterinin s. 1-175 arasıdır. III. Murad’ın padişahlığının ilk yıllarına denk gelen hükümleri ihtiva eden defterde daha çok devletin eşkiyalarla uğraşması ve Avusturya’nın Eflak’ta birkaç kez sınırı ihlal etmesi, vakıflarla ilgili problemler, görevini yapmayan devlet memurları hakkında emirler, sahte para basımı ve iaşe temini gibi olayları ihtiva etmektedir.

Divân-ı hümayun is the highest management level of Ottoman Empire. At Divân-ı hümayun; judicial, military, ecomonic, administrative and social issues were discussed and the decisions were taken. The subject of the thesis is hijri 983/ 984(m.1575/ 1577) of this notebook. This period of time includes death of II. Selim and early years of III. Murad on Throne. There is no distinctive politics incidents in the period of time selected for thesis, and this can be seen on the notebook. Issues mentioned on the notebook, fighting with bandits, Austria’s several border intrusion at Eflak, conditions related foundations, civil servants who don’t perform tasks, printing of fake money, food supply, such as events.
Keywords: Divân-ı Hümayun; III.Murad; Tarih; Yeniçağ Tarihi