Yeterliğe dayalı lider yetiştirme programının etkililiği - Onur, Vildan (My University, 1998)
Bu araştırmanın amacı, Minnesota Lider Yetiştirme Programından uyarlanan Yeterliğe Dayalı Lider Yetiştirme Programının bir yarıyıl boyunca Sınıf Öğretmenliği bölümü 8.dönem öğrencilerine uygulanarak etkililiğinin test edilmesidir. Araştırma, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ile Okul Yönetimi ve Denetimi dersi kapsamı içerisinde araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Deneye katılan N = 40 deney ve N = 40 kontrol grubuna dokuz test deney öncesi ve sonrası verilmiştir. Ölçme ve denek kaybı olmamıştır. Araştırmanın denenceleri: 1. Program (YDLYP), öğrencilerin denetim odağı üzerinde içten denetim lehine etkilemektedir, 2. Program (YDLYP), öğrencilerin bireysel yaratıcılık düzeylerini arttırmaktadır, 3. Program (YDLYP), öğrencilerin motivasyon becerilerini arttırmaktadır, 4. Program (YDLYP), öğrencilerin problem çözme becerilerini arttırmaktadır, 5. Program (YDLYP), öğrencilerin iletişim çatışma eğilimlerini azaltmaktadır, 6. Program (YDLYP), öğrencilerin mesleki değerlerini etkilemektedir, 7. Program (YDLYP), öğrencilerin liderlik davranışını arttırmaktadır, 8. Program (YDLYP), öğrencilerin yönetsel liderlik eğilimlerini arttırmaktadır, 9. Program (YDLYP), öğrencilerin kişilik alt faktörlerini olumlu özellikler lehine etkilemektedir. Program 14 hafta, haftada 3 saat olmak üzere uygulanmış; dersler kavramsal, uygulamalı ve evde yapılan çalışmalar biçiminde sürdürülmüştür. Rol oynama, drama, konferans, gezi ile desteklenen laboratuar çalışmalarında deneklere, 1) problem çözme, 2) iletişim, 3) yönetim bilimi ve 4) kişilik ve değerler alanlarında yeterlikler kazandırılması amaçlanmıştır. Bulgular 9 ölçek ile ölçülen alt yeterliklerin iletişim çatışmaları eğilimi dışında olumlu algılandığını ortaya koymaktadır. Bu alt yeterlikteki reddedilme öteki araştırmalarla birlikte tartışılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırmada kullanılan Yeterliğe Dayalı Lider Yetiştirme Programının eğitim yöneticisi yetiştirilmesinde, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitimde kullanılması yararlı bir program olduğu anlaşılmıştır. The aim of this study is to test the effectiveness of Leader Training Programme based on competency adapted from Minnesota Administrative Training Programme that was applied to the 8. Term students in the department of primary school teacher Training during a term. The study was applied by the researcher within the content of School Management and supervision class with the contribution of primary school Teacher Training Department of Education Faculty of Trakya University. Nine tests have been given to experiment group (40students) and to control group (40 students) before and after the experiment. The hypotheses of the experiment: 1. The programme has influence on student's locus of control in favour of internal control. 2. The programme increases personal creativity level of the students. 3. The programme increases the motivation skills of the students. 4. The programme increases the problem solving skills of the students. 5. The programme decreases the tendency of communication and conflict of the students. 6. The programme affects the professional value of the students. 7. The programme increases the leadership behaviours of the students. 8. The programme increases the tendency of managing leadership of the students. 9. The programme affects the personality sub-factors of the students in a positive way. The Programme has been applied for 14 weeks and 3 hours in a week. The courses have been administered as conceptual, practical and works at home. In the laboratory studies that have been supported by role-playing, dram and excursion motivated to gain sufficiency in the fields of 1. Problem solving, 2. Communication, 3. Management and 4. Personality and values. Apart from the tendency of communication conflicts findings put forward that sub-competency measured by a scale has been positively perceived. Consequently, it has been realised that Leadership Training Programme Based on Competency has been beneficial in the Training of educational managers and its application in pre/ in-service has been found favourable.
Keywords: LİDERLİK