İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın kültür sanat faaliyetleri (1971-2021) - Karaca Çetiner, Sümeyye (My University, 2024)
Türkiye, 1970'lerde modernleşme ve gelişmiş ülkelere ulaşma çabaları içinde kültürel ve sanatsal alanda da önemli adımlar atmıştır. Nejat Eczacıbaşı gibi vizyoner iş insanları, sadece ekonomik değil, kültürel ve sanatsal gelişimin de ülkenin kalkınmasında kritik olduğunu savunmuşlardır. Bu dönemde İstanbul, tarihsel ve kültürel zenginliğiyle dikkat çekerken, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) 1973 yılında kurulmuş ve ülkenin kültürsanat hayatına yön verme misyonunu üstlenmiştir. Vakıf, toplumsal değişimi desteklemek, bilim ve sanatta ilerlemeyi teşvik etmek ve kültürel faaliyetlerle ekonomik büyüme ve eğitimdeki ilerlemeleri bütünleştirmek gibi hedefler belirlemiştir. İKSV, İstanbul'u uluslararası bir kültür ve sanat merkezi haline getirmeyi amaçlayarak çeşitli etkinlikler düzenlemiştir. 20. yüzyılın sonlarında yaşanan dünya savaşlarının ardından kültürel gelişim, ülkelerin ilerlemesi için önemli bir unsur olarak kabul edilmiştir. Vakfın Kültür Politikaları Çalışmaları departmanı, UNESCO ve Türkiye Avrupa Vakfı gibi uluslararası kurumlarla iş birliği yaparak kültür politikalarının geliştirilmesine yönelik çalıştaylar, konferanslar ve sempozyumlar düzenlemiştir. Bu faaliyetler, Türkiye'nin kültür politikalarının modernizasyonuna ve uluslararası alanda tanınırlığına katkıda bulunmuştur. İKSV'nin kuruluş sürecinde, Nejat Eczacıbaşı'nın liderliğindeki Eczacıbaşı ailesinin rolü büyük olmuştur. Vakfın gelir kaynakları, üyelikler ve bağışlar aracılığıyla sağlanmış, çeşitli kültürel etkinlikler (İstanbul Film Festivali, İstanbul Müzik Festivali, İstanbul Caz Festivali, İstanbul Bienali, İstanbul Tiyatro Festivali) düzenlenerek geniş bir kitleye ulaşılmıştır. İKSV'nin kültür politikaları, Türkiye'de kültürel çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine önemli katkılar sağlamış, Batılı kültürel normların Türkiye'ye entegrasyonu konusunda da dikkat çekmiştir. Vakfın çalışmaları, Türkiye'nin kültürel profilini şekillendirirken, oryantalizm ve self-oryantalizm perspektiflerinden de analiz edilmiştir. Bu analizler, İKSV'nin etkinliklerinin Batılı kültürel normları nasıl benimsediğini ve Türkiye'deki yerel kültürel kimlikleri nasıl dönüştürdüğünü incelemektedir. İKSV, kültürel elitizm ve kültür emperyalizmi konularında da ele alınmış, Türkiye'nin kültürel çeşitliliğine katkıda bulunarak yerel kültürel kimliklerin dönüşümüne neden olmuştur.

In the 1970s, Turkey made significant strides in the cultural and artistic fields while striving for modernization and parity with developed countries. Visionary businesspeople like Nejat Eczacıbaşı advocated for the importance of cultural and artistic development alongside economic growth for the nation's progress. During this period, Istanbul, with its rich historical and cultural heritage, saw the establishment of the Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV) in 1973. The foundation aimed to support social change, promote advancements in science and art, and integrate cultural activities with economic growth and educational progress.İKSV sought to transform Istanbul into an international cultural and artistic hub by organizing various events. Following the significant changes in the aftermath of the 20th century world wars, cultural development became crucial for the advancement of nations. The foundation's Department of Cultural Policy Studies collaborated with international organizations like UNESCO and the European Foundation of Turkey to conduct workshops, conferences, and symposiums aimed at developing cultural policies. These activities contributed to the modernization of Turkey's cultural policies and its international recognition. The Eczacıbaşı family, led by Nejat Eczacıbaşı, played a pivotal role in İKSV's establishment. The foundation's funding came from memberships and donations, and it organized numerous cultural events such as the Istanbul Film Festival, Istanbul Music Festival, Istanbul Jazz Festival, Istanbul Biennial, and Istanbul Theater Festival, reaching a wide audience. İKSV's cultural policies significantly contributed to preserving and promoting cultural diversity in Turkey, while also highlighting the integration of Western cultural norms. The foundation's efforts have shaped Turkey's cultural profile and have been analyzed from the perspectives of orientalism and self-orientalism. These analyses examine how İKSV's activities have adopted Western cultural norms and transformed local cultural identities in Turkey. Additionally, İKSV has been considered in the contexts of cultural elitism and cultural imperialism, contributing to Turkey's cultural diversity and the transformation of local cultural identities.
Keywords: Art; Associations, institutions, etc; Cultural Policies; Cultural policy; Dernekler, kurumlar, vb; Istanbul; İKSV; İKSV Culture; İstanbul; Kültür; Kültür Politikaları; Kültür politikası; Sanat; Turkey; Türkiye