Modeling and applications of magnetostatic spin wave resonance - Değer, Caner (My University, 2015)
MANYETOSTATİK SPİN DALGA REZONANSI MODELLEMESİ VE UYGULAMALARI metal, mumetal, spin dalga rezonansı, optik litografi, termal buharlaştırma, SEM, XRD, FMR, PPMS, VSM. Manyetostatik spin dalgaları, alışılmışın dışında, zengin araştırma alanları sunuyor. Bu zenginlik, mikrodalga ve optik sinyal işlemede birtakım teknolojik uygulamaların yolunu açmasının yanında, ince film manyetik okuyucu kafaların dinamiğini anlamak açısından da gün geçtikçe önemini artırıyor. Bu çalışmada desenli ince filmlerde spin dalgalarının davranışı teorik ve deneysel olarak incelendi. Bunun yanında termal buharlaştırma metoduyla büyütülmüş µ-metal ince filmlerin kristal yapısı ve düşük sıcaklık-yüksek sıcaklık manyetik özellikleri belirlendi. µ-metal ince filmlerin (111) düzleminde büyüdüğü görüldü. İkinci bir faz olarak (200) düzleminden küçük bir sinyal alındı. Titreşen örnek manyetometresi ölçümleri sonucunda µ-metal ince filmlerin doyum mıknatıslanması ve zorlayıcı alan değerleri daha önce yapılan çalışmalarla uyum gösterdi. Bununla birlikte en-boy oranı değişen karelerin, in-plane geometride örneklerin rezonans alanını kaydırdığı daha önceden biliniyordu. Bizim çalışmamızda, en-boy oranı değişmeyen, sadece boyutu değişen karelerin, film düzlemine paralel geometride örneklerin ana modunda bir rezonans alanı kaymasına sebep olmadığı ve manyetostatik modlar oluşturmadığı gözlendi. Film düzlemine dik geometride ise 40µm’luk karelerin desenlendirildiği örnekte manyetostatik modların oluştuğu ve oluşan bu modların teorik simülasyon çıktılarıyla bütünlük oluşturduğu gözlendi. Daha büyük karelerin desenlendirildiği örneklerde ise manyetostatik modlar gözlenmedi.

MODELING AND APPLICATIONS OF MAGNETOSTATIC SPIN WAVE RESONANCE metal, mumetal, spin wave resonance, photolithography, thermal evaporation, SEM, XRD, FMR, PPMS, VSM. Magnetostatic spin waves embrace an unusually rich area of research. This richness has led to a number of proposed applications in microwave and optical signal processing, and spin wave phenomena are becoming increasingly important to understand the dynamics of thin-film magnetic recording heads. Behaviour of spin waves was investigated in patterned thin film both theoretically and experimentally in our study. Crystal structure and low-high temperature magnetic properties of µ-metal thin film growth by using thermal evaporation method were also determined. It was observed that thin µ-metal(111) film was grown on glass successfully. There was a small signal from (200) plane of film. Saturation magnetization and coercive field values of sample obtained from vibrating sample magnetometer are highly compatible with previously studies in literature. Besides it is already reported that aspect ratio of patterns changes resonance field of samples for in-plane geometry. It was observed that different dimensioned squares cause no shift in resonance field of main mode and haven’t generated any magnetostatic mode for in-plane geometry. It was also observed that magnetostatic modes were generated in 40µm patterned sample for out-of-plane geometry and these modes were highly compatible with outputs of simulation model. There were no other magnetostatic modes observed for larger dimensioned squares.
Keywords: Fizik