Kamu diplomasisinde medyanın rolü ve THY (Türk Hava Yolları örneği) - Kayaaslan, Elif (My University, 2020)
Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı, Berlin Duvarı’nın yıkılması ve SSCB - ABD arasındaki Soğuk Savaş’ın sona ermesi ile kitle iletişim araçları ve teknolojik alanda yaşanan gelişmeler küreselleşme olgusunu beraberinde getirmiştir. Küreselleşme olgusu ile birlikte ise klasik diplomasiye alternatif olan kamu diplomasisi kavramı ortaya çıkmıştır. Kamu diplomasisi kısaca, bir ülkenin farklı uluslarda reklamını yapması, kendi kültürünü ve özellikleri tanıtarak o ulusun halk kesiminde söz sahibi olması şeklinde ifade edilebilmektedir. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte yaşanan teknolojik gelişmeler, teknolojik alt yapı oluşumuna ortam hazırlamıştır. Aynı zamanda yaşanan gelişmeler, dünyanın küresel çapta bir dönüşüm yaşamasına neden olarak geleneksel medyanın dijital ortama taşınmasına olanak sağlamaktadır.Türk Hava Yolları (THY) Türkiye’nin kamu diplomasisi araçlarından biridir. Bu çalışmada, 2019-2020 yılları arasında THY’nin sosyal medya araçları nitel analiz tekniğiyle incelenmektedir.

With the end of the First World War, the Second World War, the fall of the Berlin Wall and the end of the Cold War between the USSR and the USA, the developments in the mass media and technological field brought the phenomenon of globalization. With the globalization phenomenon, the concept of public diplomacy, which is an alternative to classical diplomacy, emerged. Public diplomacy can be briefly expressed as the advertisement of a country in different nations, introducing its own culture and characteristics and having a voice in the public sector of that nation.Technological developments in the process from the past to the present have prepared the environment for the formation of technological infrastructure. At the same time, developments cause the world to experience a global transformation and allow the traditional media to be transferred to the digital environment.Turkish Airlines (THY) is one of Turkey's public diplomacy tools. In this study, THY's social media tools between 2019-2020 are analyzed using qualitative analysis technique.
Keywords: Çevrimiçi sosyal ağlar; Diplomacy; Diplomasi; Gazetecilik; Geleneksel Medya; Journalism; Kamu Diplomasisi; Online social networks; Public Diplomacy; Social media; Sosyal medya; Traditional Media; Turkish Airlines; Türk Hava Yolları