Vibrio anguillarum Suşlarında Çevreyi Algılama Sistemi ve Virülens Faktörlerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Son yıllarda yapılan araştırmalar, patojenik bakterilerin bir çoğunun virülens faktörlerinin üretimini N-açil homoserin lakton (AHL) türevi sinyal molekülleri aracılığı ile kontrol ettiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada Gram negatif bakteriyel bir balık patojeni olan Vibrio anguillarum izolatlarında N-açil homoserin lakton türevi sinyal moleküllerinin üretimi, Chromobacterium violaceum CV026 ve Agrobacterium tumafeciens NT1 biyosensör suşları kullanılarak araştırılmıştır. Pseudomonas aeruginosa PAO1 suşu pozitif kontrol olarak kullanılmıştır. Çalışma sonucunda V. anguillarum suşlarının, C. violaceum CV026 suşu kullanılarak yapılan testlerde negatif sonuç vermesine karşın, A. tumafeciens NT1 kullanılarak yapılan testlerde, pozitif sonuçlar verdiği saptanmıştır. Ayrıca bu suşların, V. anguillarum'un patojenitesinde önemli rol oynadıkları düşünülen biyofilm oluşumu, pigment üretimi ve proteaz aktivitesi gösterdikleri tespit edilmiştir.

In recent years, are reported that virulence factors of many pathogenic bacteria are controlled via acyl homoserine lactone (AHL) signaling molecules. In this study, production of N-acyl homoserine lactone signaling molecules were investigated using Choromobacterium violaceum CV026 and Agrobacterium tumefaciens NT1 biosensor strainsin Vibrio anguillarum isolates, Gram negative fish pathogens.Pseudomonas aeruginosa PAO1 strain was used as a positive control. As a result of, it was found that negative results by using C. violaceum CV026 in test, despite positive results using A. tumafeciens NT1 in test of V. anguillarum strains. In addition were determined of biofilm formation, production of pigments and protease activity which are thought to play an important role in the pathogenesis in the V. anguillarum strains.
Investigation on Quorum Sensing System and Virulence Factors of Vibrio anguillarum Strains
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji