Metallerde aşınmaya karşı yapılan kaplamada uygun toz materyeli ve kaplama yönteminin bilgisayar destekli seçimi - Evkaya, Murat (My University, 2003)
METALLERDE AŞINMAYA KARŞI YAPILAN KAPLAMADA UYGUN TOZ MATERYELİ VE KAPLAMA YÖNTEMİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ SEÇİMİ Aşınma; kullanılan malzemenin başka malzemelerle (katı sıvı, gaz teması ile mekanik etkilerle yüzeyden küçük parçacıkların ayrılması sonucunda meydana gelen ve istenmeyen yüzey hasarlarıdır. Günümüzdeki rekabet şartlarında üretim süreçlerinin iyileştirilmesinin yanı sıra aşınmadan veya kırılmadan ötürü makine duruş zamanlarının minimize edilmesi suretiyle firmalar rakiplerinden bir adım daha öne çıkmayı hedeflemektedir. Üretim kaybı, duruş, geri dönüşümü olmayan kayıplardan her yıl dünya çapında 100 milyarlarca doları bulan zararlar meydana gelmektedir. Bununda aşınma konusunda iyi analiz yapılması ve bileşenlerin çok iyi tespit edilmesi gerekmektedir Aşınma miktarı çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunlar' ana malzemeye bağlı faktörler, Karşı malzemeye bağlı faktörler, ortamın etkisi, aşındırıcının etkisi ve servis koşullarıdır. Bu koşullar malzemenin kullanıldığı endüstri dallarına göre çeşitlilik arz eder. Bu çalışma, aşınma problemi olan işletmelerde çalışma şartlarına uygun kaplama yöntemini ve materyalini bilgisayar ortamında belirlemiştir. Sonuçlar literatürdeki değerlerle karşılaştırılarak irdelenmiş parçanın şekline uygun kaplama yöntemi ve materyalinin uygulanması sağlanarak aşınma problemine çözüm getirilmiştir.
Keywords: Metal-İş