Tavşan kulak kıkırdağında distraksiyon kondroneogenezisi - Kocaaslan, Fatma Nihal Durmuş (My University, 2010)
Kemik dokudaki defektin onarımı için yapılan kemik grefti ya da flebi ameliyatlarına alternatif olarak uygulanan distraksiyon yöntemi ile yeni bir donör alan kullanılmadan kemik hem enine hem boyuna uzatılabilmektedir. Ameliyat süresi kısalmakta ve greft/ flep kaybı korkusu olmaksızın ameliyat başarısızlık oranı düşmektedir. Oysa kıkırdak defekti onarımında greft ya da flep uygulamasına alternatif olarak yeni kıkırdak oluşturacak bir distraksiyon yöntemi bilinmemektedir. Distraksiyon yöntemi ile kondroneogenezis oluşturup oluşturulamayacağını araştırmak amacıyla bu deneysel çalışma planlanmıştır. Bu çalışmada toplam 14 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanıldı. Önce, karşılaştırma yapabilmek amacıyla 4 adet tavşanda 1 cm eninde kulak kıkırdak segmenti çıkarılıp iyileşmeye bırakılarak yeni kıkırdak oluşup oluşmadığı ve iyileşmenin kalitesi belirlendi. Daha sonra, kıkırdakta ideal distraksiyon hızını belirlemek için bir pilot çalışma planlandı. Ardışık 3 adet tavşanda 0,50 mm/ gün, 0,25 mm/ gün ve günaşırı 0,25 mm’lik distraksiyonlar yapıldı ve ideal distraksiyon hızının iki günde bir kez 0,25 mm olmasına karar verildi. Distraksiyon grubunda ise, 7 adet tavşan kullanılarak bunların bir kulaklarında yapılan kondrotomiyi takiben eksternal distraktör yerleştirildi. İki ay boyunca gün aşırı 0,25 mm distraksiyon uygulandı ve toplam 7,5 mm yeni kıkırdak oluşması planlandı. İki ay sonunda distraksiyon vektörüne paralel alınan kesitlerde yeni kondrosit oluşup oluşmadığı incelendi. Kıkırdak segmenti çıkarılan 4 adet hayvandan alınan örneklerin histopatolojik incelemesinde kıkırdak iyileşmesinin yetersiz olduğu saptandı. Günlük (0,50 mm/ gün ve 0,25 mm/ gün) distraksiyon yapılan hayvanlardan alınan örneklerde, yer yer kondrosit kümelerinin oluştuğu, ancak yeterli ve düzenli kondrosit oluşumunun gerçekleşmediği ve fibröz doku ile iyileşme olduğu görüldü. Bunun üzerine distraksiyonun hızlı olduğuna karar verildi. iii Günaşırı 0,25 mm hızda distraksiyon yapılan hayvanlarda ise distraksiyon alanında düzenli yeni kıkırdak dokusu oluşumu izlendi. Bu deneysel çalışmada elde edilen bulgulara göre, avasküler kıkırdak dokusunun metabolizmasının yavaş olması, distraksiyon hızını ve ritmini etkilemektedir. Ancak distraksiyon yöntemiyle, perikondriumun rejenerasyon kapasitesinden de faydalanılarak, yeni ve düzenli kondrosit oluşturmak ve kıkırdağı uzatabilmek mümkündür. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Kıkırdak, distraksiyon, tavşan.

The bone can be lengthened transversally and longitudinally with the help of distraction technique, without a necessity of an extra donor area. Beside this, distraction osteogenesis shortens the operative time and operation failure rates decarases withouth fear of the graft or flap failure. However, producing new cartilage cells with distraction method is unknown instead of repairing it with a cartilage graft or flap for the cartilage defects. This experimental study is planned the purpose of whether chondroneoenesis is created or not with the distraction method. Forteen New Zealand rabbits of similar age were used in this study. First, to compere, cartilage segments were removed 1 cm in width on 4 rabbits to observe if any new cartilage formation occurs or not and to examin the quality of the new cartilage. Then, to determine the ideal distraction rate, a pilot study was planned. On sequenced 3 rabbits, distractions were planned as 0,50 mm/ day, 0,25 mm/ day and 0,25 mm/ every other day, and 0,25 mm/ every other day was decided for the ideal distraction rate. In the distraction group, 7 rabbits were used, after the chondrotomy external distracters were placed. Distraction was perforemed 0,25 mm/ every other day for two months and 7,5 mm new cartilage creation in length was aimed. At the end of the two months, sections were taken parallel to the distraction vector and examined whether any new chondrocytes developed or not. Histological examination of the cartilage-excision samples revealed inadequate cartilage healing. Histopathological examination of the daily distractions (0,50 mm/ day, 0,25 mm/ day) were showed healing with fibrous tissue, cartilage defects were composed of chondrocyte clusters however there was no regular chondrocyte formation through the distraction vector. Through these findings, disicion was made that distraction rate was rapid. Regular new cartilage tissue was formed in the 0,25 mm/ every other day group. v Based upon these findings, slow metabolism of the avascular cartilage affects the rate and the rhythm of distraction. However, taking the advantage of the perichondrium, creating new and regular chondrocyte formation (chondroneogenesis) and extending the cartilage is possible with a distraction method. KEY WORDS: Cartilage, distraction, rabbit.
Keywords: Estetik; Rekonstrüktif