İlköğretim öğrencilerinin benlik algıları ile atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Bal, Emsal (My University, 2006)
Bu araştırmada, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin benlik algıları ile atılganlık düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ayrıca bu değişkenler cinsiyet, sosyo- ekonomik düzey, anne- baba eğitim düzeyi , okul başarı durumu, İstanbul’ da yaşama süresi ve ana okulu eğitimi alma durumuna göre karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tarama metodu kullanılan bu araştırmada, araştırma örneklemini İstanbul ilinde altı ilköğretim okulunda okuyan 12- 14 yaş arası 145 kız, 155 erkek toplam 300 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Benlik Tasarım Envanteri, Atılganlık Envanteri ve kimlik bilgileri için de Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada istatistiksel işlem olarak ‘Cronbach Alpha’, ‘Madde Analizi’, ‘Test- Tekrar Test Analizi’, ‘t- Testi ’, ‘Varyans Analizi’ ve ‘Pearson Korelasyon Tekniği’ nden yararlanılmış ve verilerin çözümlenmesi için SPSS 11.0 bilgisayar kullanılmıştır. Araştırmamızda kısaca şu sonuçlara ulaşılmıştır: Sosyo- ekonomik düzey öğrencilerin benlik algılarını ve atılganlık düzeylerini etkilemekte ve farklılaşmalar yaratmaktadır. Başarı algısı düşük öğrencilerin atılganlık düzeyleri de düşük bulunmuştur. Öğrencilerin benlik algıları ile atılganlık düzeyleri arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır.

In this research, the relation between assertiveness level and self perceptions of primary education students (5 th grade) is invetsigated. These features are also examined comperatively according to gender , social and economic level, parent education level, academic success, time period of living in Istanbul and attending kindergarten. In this research -which is Survey method is used-, research samples who are formed from totaly 300 students which are 12-14 years old, 145 girl, 155 boy and are studying in six primary schools in Istanbul. In order to collect the data of research, Self Image Invetnry, Assertiveness Inventnry and for the identity information Personal Information Form are used. In the research, “ Cronbach Alpha”, “Item Analusis”, “t-Test”, “Pearson Correlation” and “One Way Variance Analyse” are used for statistical processes. The results of our research in summary : Social and economic status of students effects the assertiveness and self concept of students and makes differences. We realize that the students who have low understanding level of success, have also low level of assertiveness. There is a positive and meaningful relationship between the assertiveness and self concept of students.
Keywords: Atılganlık; Benlik_İlk Okullarda