Bafe4-xptxsb12 (x=0.00, 0.05, 0.20) skutterudite bileşiklerinin manyetik ve yapısal özellikleri - Aydoğdu, Fatih (My University, 2013)
BaFe4-xPtxSb12 (x=0.00, 0.05, 0.20) SKUTTERUDITE BİLEŞİKLERİNİN MANYETİK VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ Bu tez çalışmasında BaFe4-xFexSb12 (x=0.00, 0.05, 0.20) bileşiklerinin kristal yapıları, manyetik özellikleri ve manyetik yapıları; x-ışını toz kırınım deneyleri ve manyetik ölçüm deneyleri ile incelenmiştir. Bütün bileşikler katı-hal tepkime yöntemi ile elde edilmiştir. X-ışını toz kırınım ölçümleri, Cu-Kα (λ=1.5405 Å) kaynağına sahip Rigaku kırınımmetresi ile yapılmıştır. Manyetik ölçümler, PPMS (Quantum Design) manyetometresi ile yapılmıştır. X-ışını toz kırınım deneyleri sonucunda, bütün bileşiklerin Im uzay grubuna sahip cisim merkezli kübik kristal yapıda kristallendiği belirlenmiştir. Fe’nin yerine Pt girdikçe birim hücre parametresi a değişmemiştir. BaFe4-xFexSb12 (x=0.00, 0.05, 0.20) bileşiklerinde mıknatıslanma ölçümleri sonuçlarına göre ferromanyetik fazdan paramanyetik faza geçiş gözlemlendi. Bu bileşiklerde düşük alanlarda (0 Oe ve 20 Oe) Fe’nin yerine Pt girdikçe manyetik geçiş sıcaklıklarında azalma gözlenmiştir. Ancak yüksek alanlarda manyetik geçiş sıcaklıkları değişmemiştir.

MAGNETIC AND STRUCTURAL PROPERTIES OF BaFe4-xPtxSb12 (x=0.00, 0.05, 0.20) SKUTTERUDITE COMPOUNDS In this thesis, the crystal structure, magnetic properties and magnetic structures of BaFe4-xFexSb12 compounds have been investigated by x-ray powder diffraction and magnetic measurements. All compounds have been prepared by solid state reactions method. X-ray powder diffraction studies have been caried out by using Rigaku diffractometer with Cu-Kα (λ=1.5405 Å) radiation. The magnetic properties of the compounds have been studied by PPMS (Quantum Design) magnetometer. The X-ray powder diffraction studies have confirmed the existence of a body centered cubic cubic (bcc) phase having the LaFe4P12-type structure with the space group Im for all compounds. The remaining constant of the lattice parameter a was observed with the substitution of Pt for Fe. In the BaFe4-xFexSb12 (x=0.00, 0.05, 0.20) compounds, the magnetic phase transition from ferromagnetism to paramagnetism was observed. For these compounds, magnetic phase transition temperatures decrease with the substitution Pt for Fe at low magnetic fields (0 Oe and 20 Oe), but at high magnetic fields (70 kOe), magnetic phase transition temperatures remain constant.
Keywords: Fizik