A critıque on machiavellian mentality of capitalistic production within the framework of Islamic economic doctrin - Karkoukli, Omar (My University, 2024)
İdeolojiler, ekonomik sistemler ve etik çerçeveler arasındaki karmaşık etkileşimde, Makyavelist zihniyet ile kapitalist üretimin birleşimi eleştirel bir incelemeyi gerektirir. Bu tez, kuruluşların sorumluluklarına bağlılıklarının düzeyine dayalı olarak şirketlerin etkisini, çeşitli alanları etkileyebilecek “kurumsal sosyal sorumsuzluğun” sonuçlarını, bunun işleyiş şeklini ve esas alınışını ve şirketlerin hesap vermeden planlarını uygulamalarına olanak tanıyan teşvik edici faktörleri araştırmaktadır. Tez, şirketlerin ideolojilerini temsil edebilir olay orneklerini tanıtarak, kapitalist üretimin Makyavelist kökenlerini aydınlatmakta ve İslami iktisadî doktrin çerçevesinde daha iyi bir etik arka plan çerçevesi için çözümler önermektedir. Tarihsel metinlerden, İktisat çalışmalarından, bildirilen olaylardan, Machiavelli'nin yazılarından yararlanarak, kapitalist üretimde şirketlerin sorumsuzluğunun sonuçlarını araştırmakta ve İslam kutsal metinlerinden faydalanarak eleştirel bir analiz sunmaktadır. Bu çalışma kâr maksimizasyonunun, pazar hâkimiyetinin ve stratejik düşüncenin çeşitli yaşam alanlarını nasıl etkileyebileceğini inceleyerek, İslami iktisadî etik anlayışı, şirketleri değerlendirmek için alternatif bir bakış açısı olarak sunar. Makyavelist zihniyeti ve iktisadî doktriner yaklaşımların etik boyutunu topluca incelemesiyle, bu çalışma iktisadî sistemlerde etik ihlallerin ve farklı üretim yaklaşımlarının karşılaştığı zorlukları anlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomik yönetim için etik bir çerçeve oluşturmayı hedefleyen öneriler sunmaktadır. Bu bağlamda, şirketlerin kapitalist üretimdeki rolü incelenirken, etik ihlaller ve farklı üretim yaklaşımlarından kaynaklanan zorluklarla yüzleşen ekonomik sistemlerin doğru bir şekilde anlaşılması hedeflenmektedir. Ayrıca, daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya ulaşmayı amaçlayan yapıcı tartışmalara katılımı teşvik etmektedir. Etik bir çerçeveye erişmeyi hedefleyen pozitif üretim sonuçlarına ulaşan daha adil ve sürdürülebilir alternatifler araştırmaktadır. Bu çalışmanın, ekonomik sistemlerin doğru bir şekilde anlaşılmasına yönelik katkı sağlaması ve etik ihlallerin ele alınması için yapılan yapıcı tartışmaların artırılmasına yardımcı olması beklenmektedir

In the complex interaction between ideologies, economic systems, and ethical frameworks the combination of Machiavellian mentality and capitalistic production necessitates critical examination. This thesis investigates the impact of corporations based on the level of adherence to their responsibilities, the consequences of “corporate social irresponsibility” that can impact various spheres, the rationale behind it, and the encouraging factors which allow corporations to implement their schemes without accountability. The thesis introduces demonstrative incidents capable to represent corporations’ ideologies to illuminate their Machiavellian roots within which capitalistic production emerges and proposes resolutions from the framework of Islamic economic doctrine’s ethical background. Through the analytic review, drawing from historical texts, economic studies, reported incidents, and Machiavelli’s writings, this thesis explores the implications of corporations' irresponsibility in capitalistic production and includes a critical analysis from the framework of Islamic scriptures. It illustrates how profit maximization, market dominance, and strategic thinking can impact various life aspects. Its impact on resource allocation, production processes, and collection of wealth warrants strict study within the context of ethical economic principles, as presented in Islamic economic ethics which offers an alternative lens to assess corporations through an Islamic point of view of economic life based on thoughts of equity, justice, and societal welfare. Through meticulous study deconstructing Machiavellian mentality and relevant ethos of economic doctrines, this study aims to accurately comprehend the challenges faced by academic systems due to ethical breaches and varying production approaches. Furthermore, it proposes engagement in constructive discussions to seek alternatives for more just and sustainable achievements within an ethical framework with positive production outcomes
İslamî iktisadî doktrin çerçevesinde kapitalist üretimin makyavelist zihniyeti üzerine bir eleştiri
Keywords: Capitalism; Corporate Social Responsibility (CSR); Islamic economics; İslam Ekonomisi; İslam iktisadı; Kapitalizm; Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS). Capitalism; Niccolo Machiavelli; Niccolò Machiavelli; Production; Üretim