Türk Ceza Hukukunda rüşvet suçu - Arıtürk, Zeki (My University, 2025)
Türk Ceza Hukukunda Rüşvet Suçu isimli çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde temel kavramlar ve rüşvet suçunun tarihi gelişimi ele alınmıştır. Rüşvet kavramı Arapça kökenli bir terim olup, genel olarak yetkili bir kişiye menfaat sağlanması veya sağlanması için söz konusu bir kişiye para veya mal verilmesi olarak tanımlanmıştır. Türk Ceza Kanunu'nda rüşvet suçu 252. maddede düzenlenmiştir. Bu maddeye göre rüşvet suçu, görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için bir kamu görevlisine veya gösterdiği bir kişiye menfaat sağlayan kişi tarafından işlenmektedir. Kamu görevlisi kavramı da rüşvet suçunda büyük bir öneme sahiptir. Kamu görevlisi tanımı Anayasa ve kanunlarda geniş kapsamda ele alınmıştır. Kavramları müteakip olarak, Roma, Cermen, Kilise, İslam ve Osmanlı hukuklarında rüşvet suçuna yaklaşımlar incelenmiştir. Roma hukukunda rüşvet suçunun gelişimi, çeşitli yasal düzenlemeler ile kademelendirilmiş ve cezalar öngörülmüştür. Cermen hukukunda da benzer şekilde rüşvet suçunun ciddiyeti vurgulanmış ve cezalar belirlenmiştir. Kilise hukukunda rüşvet ve simoni suçları ele alınmış, cezalar belirlenmiştir. İslam hukukunda rüşvet suçu, Kuran-ı Kerim'deki ayetler ve Hz. Peygamber'in hadislerine dayanarak yasaklanmış ve cezaları belirtilmiştir. Osmanlı hukukunda rüşvet suçunun varlığı ve cezaları incelenmiş ve dönemsel düzenlemeler ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde rüşvet suçunun uluslararası boyutu, karşılaştırmalı hukuktaki durumu ve benzer suçlarla karşılaştırılması detaylı olarak ele alınmıştır. Rüşvet suçunun uluslararası boyutu; Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatının (OECD) Hazırlamış Olduğu “Uluslararası Ticari İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlilerine Verilen Rüşvetin Önlenmesi Sözleşmesi”, Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi ve Avrupa Birliği çerçevesinde Uluslararası Örgütler olarak ele alınırken Alman, Fransız, İsviçre, Norveç ve ABD ulusal ceza hukuklarında nasıl düzenlendiği de karşılaştırmalı hukuk alanında incelenmiştir. Bu bölümde son olarak Zimmet Suçu, İrtikap Suçu, Nüfuz Ticareti Suçu, Görevi Kötüye Kullanma Suçu, Dolandırıcılık Suçu ve 6222 Sayılı Kanun’da Düzenlenen Şike Suçu Rüşvet suçuna benzer suçlar olarak benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise Türk Ceza Hukukunda Rüşvet Suçu detaylı olarak ele alınmıştır. Öncelikle suçla korunan hukuki değere değinildikten sonra suçun unsurlarını; konu, fiil, fail ve mağduru içerecek şekilde maddi unsurlar, manevi unsur, hukuka aykırılık unsuru, suça etki eden haller çerçevesinde ve özellikle Yargıtay kararları ve doktrinel yaklaşımları ile incelendikten sonra kusurluluk, suçun özel görünüş şekilleri, cezalandırmayı etkileyen diğer halleri ile soruşturma ve kovuşturma usulü ve yaptırım konuları detaylı olarak incelenmiştir.

Our study on the Crime of Bribery in Turkish Criminal Law consists of three main sections. The first section discusses the basic concepts and the historical development of the crime of bribery. The concept of bribery is defined as providing or offering money or goods to an authorized person in order to gain an advantage. The crime of bribery in Turkish Criminal Code is regulated in Article 252. According to this article, the crime of bribery is committed by a person who provides an advantage to a public official or a person demonstrated by the public official to do or not to do a job related to his duty. The concept of public official is of great importance in the crime of bribery. The definition of a public official is extensively covered in the Constitution and laws. Following the concepts, approaches to bribery in Roman, German, Church, Islamic, and Ottoman laws were examined. The development of the crime of bribery in Roman law was classified with various legal regulations and penalties were imposed. Similarly, in German law, the seriousness of the crime of bribery was emphasized and penalties were determined. In Church law, the crimes of bribery and simony were discussed, and penalties were determined. In Islamic law, the crime of bribery was prohibited based on the verses in the Quran and the Hadiths of the Prophet, and penalties were specified. The existence and penalties of the crime of bribery in Ottoman law were examined, and seasonal regulations were discussed. In the second section of our study, the international dimension of the crime of bribery, its status in comparative law, and its comparison with similar crimes are discussed in detail. The international dimension of the crime of bribery is examined within the framework of International Organizations such as the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) 's Convention on Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions, Council of Europe Criminal Law Convention on Corruption, United Nations Convention against Corruption, and within the framework of the European Union, while how it is regulated in national criminal laws of Germany, France, Switzerland, Norway, and the USA are examined in the field of comparative law. In this section, the similarities and differences of crimes such as Embezzlement, Misappropriation, Influence Peddling, Abuse of Office, Fraud, and Match-Fixing Crime regulated in Law No. 6222 as crimes similar to the crime of bribery are examined. In the final section of our study, the Crime of Bribery in Turkish Criminal Law is discussed in detail. Firstly, after discussing the legal value protected by the crime, the elements of the crime; material elements including subject, act, offender, and victim, moral element, unlawfulness element, circumstances affecting the crime, and especially Yargıtay (Court of Cassation) decisions and doctrinal approaches, liability, special forms of the crime, other factors affecting punishment, investigation and prosecution procedure and sanction issues are examined in detail.
Crime of bribery in Turkish Criminal Law
Keywords: Bribery; bribery agreement; Ceza hukuku; corruption; Criminal law; giving bribery; Law and legislation; public official; Rüşvet; Rüşvet alma; rüşvet verme; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama