Kardiyovasküler hastalıklarda trombosit fonksiyon testleri: Patofizyolojiden klinik yaklaşıma - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Trombositler, tromboz, hemostaz ve inflamasyonda büyük önemi olan hücrelerdir. Antitrombotik tedavi kardiyovasküler hastalıklara bağlı mortalite ve morbiditenin azaltılmasında önemlidir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, aspirin ve clopidogrel gibi antitrombotik ilaçlara karşı direnç üzerinde sıklıkla durulmaktadır. Bu nedenle kardiyovasküler hastalıklarda, antitrombotik ilaçların etkisini test etmek için trombosit fonksiyon testleri kullanması gerektirmektedir. Ancak in vivo trombosit fonksiyonları ve ex vivo trombosit fonksiyon testlerinin sonuçları arasındaki ilişki net olarak ortaya konulamamıştır. Bu derlemede, kardiyovasküler hastalıklarda kullanılan trombosit fonksiyon testleri, bu testlerin avantaj ve dezavantajları, antitrombotik tedaviye hastaların verdiği cevaplardaki çeşitliliğin incelenmesi ve direnç kanıtlarının tartışılması amaçlanmıştır.

Platelets have significant functions in thrombosis, hemostasis and inflammation. Antithrombotic therapy has been proven to be important in reduction of mortality and morbidity related to cardiovascular diseases. Recently, many studies have been focused on antithrombotic drug resistance. With this regard, platelet function tests have been gaining more popularity to test the effectiveness of antithrombotic drugs. However, correlation between in vivo and ex vivo platelet functions has not been documented clearly. In this review, we aimed to discuss platelet function tests used in the diagnosis of cardiovascular diseases, advantages and disadvantages of these tests, altered responses to antithrombotic therapy and resistance to antithrombotic therapy.
Platelet function tests on cardiovascular dieases: From pathophysiology to clinical approach
Keywords: Cerrahi