Limited şirkette pay ve payın devri - Gülsaran Kılıç, Gökçe (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ Anonim Şirketlerde Anasözleşmeler başlıklı inceleme konumuzun birinci bölümünde, Anasözleşmenin önemli unsurları, Borçlar Hukuku çerçevesinde geçerlilik şartları, Anonim Şirket anasözleşmesinin benzer akit ve müesseselerden farkı konusunda inceleme yapılmış ve bu inceleme neticesinde Anonim Şirket Anasözleşmesinin hukuki niteliği tesbite çalışılmıştır. İkinci bölümde ise, anonim şirket anasözleşmesinde kanunen bulunması zorunlu unsurlar, belli şartlar altında bulunması gerekli unsurlar ve anasözleşmede bulunabilecek ihtiyari unsurlar incelenmiş ve bu konularda Doktrinde tartışma yaratan noktalarla, Türk Ticaret Kanunu'nun öngörmüş olduğu zorunlu unsurların pratikte gerçekten anasözleşmede bulunması gerekip, gerekmediği tartışılarak kanunun öngörmüş olduğu şartların yarattığı sorunlar, Kanun'un nasıl yorumlanması gerektiği ve en nihayet konuyla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkartılan 1995/ 1 İç Ticaret Tebliği'nin, Türk Ticaret Kanunu ile olan uyumsuzlukları üzerinde durulmuştur. Anasözleşmelerin hükümlerinin değişiklik yapılabilmesi şartlarının ve prosedürünün incelendiği üçüncü bölümde de, konuyla ilgili kanuni düzenlemelerin neler olduğu ve ihtilaflı olan konuların netleştirilmesine çalışılmıştır. Son olarak da, Anasözleşme hükümlerine uyulmasını güvence altına alan Kanuni düzenlemelerin eleştirisi yapılarak. Anasözleşme hükümlerinin ihlallerinin önlenmesini güvence altına alacak çözüm önerileri getirilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda da, Anonim Şirket Anasözleşmelerinin daha sağlıklı bir hukuki zemine oturtulmasının yolları ve konuyla ilgili kanuni düzenlemelerin uygulamada yarattığı problemler ve Kanundaki eksikliklerin neler olduğu konusunda fikirler ve öneriler yer almaktadır.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Şirket hukuku; Şirketler-limited Şirketler