Akut alt ekstremite iskemi / reperfüzyon hasarının akciğer serbest oksijen radikalleri üzerine olan etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Akut alt ekstremite iskemilerinden sonra akciğerlerde birçok patolojik değişiklikler oluşmaktadır. Bu çalışmada akut alt ekstremite İskemi / Reperfüzyon ( İ / R ) hasarını takiben akciğer malondialdehit ( MDA ) ve Glutatyon ( GSH ) düzeylerine bakılmıştır. Onaltı Spraque Dawley cinsi sıçan iki gruba ayrılmıştır. Grup A ( n=8 ) kontrol grubu, bu grupta batın açılarak abdominal aorta eksplore edilmiş ve akciğerlerde bazal MDA ve GSH değerleri ölçülmüştür. Grup B' de ( n=8 ) ise abdominal aorta 45 dakika klemplenmiş ve sonrasında klemp açılarak reperfüzyon sağlanmıştır. Bu grup 48 saat sonra sakrifiye edilmiş ve akciğerde MDA ve GSH değerleri ölçülmüştür. Çalışma grubundaki MDA değerlerinin istatiktiksel olarak anlamlı yüksekliği ve de GSH değerlerinin anlamlı derecede düşüklüğü akut alt ekstremite iskemisini takiben akciğerlerde serbest oksijen radikallerinde artış olduğunu ve de koruyucu mekanizma olan glutatyonun düştüğünü göstermektedir. Sonuç olarak akut alt ekstremite İ / R hasarında, akciğerlerde gelişen patolojik değişikliklerin temelinde olası diğer faktörlerle birlikte serbest oksijen radikallerinin de yer aldığını söyleyebiliriz.