Söylem analizi çerçevesinde Rus gazetelere “Komsomolskaya Pravda” ve “İzvestiya”nın 2008 yılındaki Rus – Gürcü savaşına yaklaşımı - Mindibaeva, Mariam (My University, 2015)
Rusya Basını,“Ağustos Savaşı”, Söylem Analizi ÖZET SÖYLEM ANALİZİ ÇERÇEVESİNDE RUS GAZETELERE “KOMSOMOLSKAYA PRAVDA” VE “İZVESTİYA”NIN 2008 YILINDAKİ RUS – GÜRCÜ SAVAŞINA YAKLAŞIMI Günümüzde, XX Yüzyıla göre, savaş pek çok rastlanan olay değildir. Geçen asırda insanlık iki Dünya savaşı ve sonrası Soğuk savaşı yaşamıştı. Fakat bugün de kısa süreli, küçük çaplı çatışmalar çıkıyor. Savaş haberlerin ana kaynağı basın olduğu söyleyebiliriz. Bildiğimiz gibi, basın, yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olarak benimsenmektedir. Basın, kamuoyu oluşturan araçlarından biridir. Medya sahipleri kontrol eden kitle iletişim araçlarının çoğunluğun yönelimi belirtmektedir. Bu çalışmada“Savaş haberleri propaganda içerikli, gazetelerde şiddet ve elit odaklı bir dil kullanılıyor, sunulan haberler mesleki ve etik normlarına uygun değil, gerçeklerin gizlenmesi karşımıza çıkıyor” varsayımını sınamak amacıyla Rusya’da en çok tanınan ve büyük tirajlı olan “Komsomolskaya Pravda” ve “İzvestiya” gazetelerin 2008 yılındaki Rus – Gürcü “Ağustos Savaşı” haberleri incelenmiştir. Araştırmada yöntem olarak Teun Van Dijk’in söylem analizi kullanılmıştır. Russian Press, “August War”, Discourse Analysis

UNDER ANALYSE OF DİSCOURSE THE RUSSİAN NEWSPAPERS “KOMSOMOLSKAYA PRAVDA” AND “İZVESTİYA” AND THEIR APPROCH TO THE WAR BETWEEN RUSSIA AND GEORGIA IN THE YEAR 2008 Nowadays compared with XX century, the war is not frequent happening. In the previous century humanity has survived two World War and Cold War. But today, short-term and small-scale conflicts are occur. The press we ıs called as main source of the war news. As is known, the press is the fourth power after the legislative, executive and judicial powers. The press is one of the means of forming public opinion. Owners of the press are determinating their orientation. In this study the hypothesis that “News about the war contain propaganda, newspapers use violence and elite are focused on using language, presented news do not correspond with the professional and ethical norms, facts are concealed”. In Russian famous and the high replicated newspaper “Komsomolskaya Pravda” and “İzvestiya published news about 2008 Geogian Russian War” have been examined. In the study as a method of research, Teun van Dijk’s discourse analysis was used.
Keywords: Gazetecilik; Rus gazeteleri; Rusya