Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisiyle tümleşik kuantum bilgisayar derleyicisi kullanım platformunun gerçekleştirilmesi - Genç, Hasan Hakan (My University, 2022)
Kuantum bilgisayarları, süperpozisyon evrelerinin eşevre süreleri, yüksek doğruluk, hata düzeltmesi, güç tüketimi ve gürültü açısından mükemmellik ile birlikte her geçen gün daha fazla güçlü ve pratik olmaktadır. Kuantum bilgisayarları bir süredir deterministik olmayan polinom zaman problemlerinin çözümünde başarılı şekilde kullanılmışlardır. Bazı zor problemlerin hesaplanma süresini hızlandırma yollarının bulunmasında kuantum algoritmalarının kullanımı kuantum üstünlüğü denen bir kavramı ortaya çıkartmıştır. Kuantum bilgisayarlarının güçlenmesi ve hata oranlarındaki düşüşle birlikte, kuantum bilgisayarı geliştiren şirketler bilgisayarlarının kamuya açık kılınması ve web üzerinden programlanabilmesi için bulut tabanlı platformları tanıtmışlardır. Bulut tabanlı programlama yaklaşımı benzer şekilde kuantum bilgisayarlarının programlanmasını da etkilemiştir. Bu çalışmada, son yıllarda eğitim alanında da yaygın bir kullanım alanı bulan VR setleriyle bu platformların kullanılabileceğini ve kuantum bulut programlamasında hangi platformların kullanıldığını sunmaktayız.

Quantum computers are becoming more and more powerful and practical each day with the perfection of coherence time of superposition states and in terms of fidelity, error correction, power dissipation and noise. Quantum computers have been used successfully in the solution of non-deterministic polynomial-time problems for a while. Using of quantum algorithms to find ways to speed up the computing of some hard problems reveals a concept called quantum supremacy. With the improving of quantum computers and decrease in error rates, companies that develop quantum computers have offered cloud-based platforms to make their computers publicly available and to be programmed via web. The cloud programming approach likewise influenced the programming of quantum computers. Here, we present that it is possible to use these platforms with VR sets, which are now becoming widespread in the field of education, and we try to introduce which tools are used in quantum cloud programming.
Keywords: Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; kuantum algoritmalar virtual reality; kuantum bilgisayarlar; quantum algorithms; quantum computers; sanal gerçeklik