Toplam kalite yönetimine geçiş süreci - Şener, Ayşegül (My University, 1999)
Toplam Kalite Yönetimine Geçiş Süreci adlı bu çalışmanın temel amacı, kalite kavramının geçmişten bugüne değin geçirdiği evrimi, günümüzdeki anlamıyla içeriğini anlatmak ve bu gelişimin bir işletmede ne şekilde oluşturulabileceği hakkında bilgi verebilmektedir. Bu çalışma giriş ve sonuç bölümlerinin dışında, temel olarak dört bölüme ayrılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, kalite kavramsal olarak ele alınmış, kalite ile ilgili temel unsurlara yer verilmiş, bugünkü ve gelecekte olası kalite anlayışının ne olduğu tanımlanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde kalitenin yaşadığı süreç içerisinde hala kalite yönetiminin parçaları olarak uygulanan muayene, kalite kontrol, kalite güvence konuları anlatılmaya çalışılmış, böylece kalite yönetiminde ulaşılan noktaya temel oluşturan kavramlar aktarılmıştır. Ayrıca bölüm içerisnide toplam kalite kontrol'ün temel kavramlara değinilmiş, yönetim felsefesi anlatılmış ve bu fel- sefeye ulaşmada kültürel yapılanmanın önemi üzerinde durulmuştur. Bu felsefenin ürünü olan ve Japonyada başarı ile uygulanan kalite çemberleri de örnek bir yapılanma olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, toplam kaliteye ulaşma süreci yaşayan firmalarda pratik uygulamalarda bulunan teorisyenlerin uygulama ve süreç önerileri incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise uluslararası bir havacılık işletmesinin toplam kalite yönetimine doğru giden süreci incelenmiştir. Öncelikle firma hakkında bilgi aktarılmış, kalite gelişim dahilinde yapılanlar ve mevcut durum analizi yapılmıştır. Bu gelişim üçüncü bölümde anlatılan modellerle karşılaştırılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur. Çalışmanın sonunda kalite, beklentilere uygunluk olarak tanımlanmış, şirketlerin başlangıçta beklenenleri iyi tespit etmeleri gelecekte kendilerinden beklenebilecekleri iyi tahmin etmeleri en iyi şekilde sağlayabilmek için kendi kalite gelişim süreç- lerini belirleyip, bu sürecin sonsuz uçlu bir eksen olduğunu unutmamalarının gerekliliği vurgulanmıştır. Main target of my work called Total Quality Management Trasition is for explaining the improving of Quality Concept from past to present, meaning of the all contents of the quality word and have knowleged about how this transition can be cons- tituded in a company. This work is divided four sections except introduction and conclusion section. On the first section, to taken up the quality word, mentioned about the basic prenciples of quality and tried to define the undestanding of the quality word in present and future. On the second chapter, during the quality improving period, Inspection, Quality Control, Quality Assurance subjects which are still in used, were explained so the subject based of the Total Quality management were mentioned. In addition under subchap- ters, touched on the basic prenciles of Total quality, management philosophy and the improtance of the culturel structure to reach this philosophy. Quality Circles which is a part of the philosophy and still apply in Japon well had been touched on as a well structure. On the third section, transition suggestions and applications of some of theorisyen who have practical working for some com- pany living the total quality transition were examined. On the last and the forth section, examined the transition to the total Quality Management of an international airlines com- pany. Firstly, given some information about the company, worksheet for all transition steps and case analysis of the existing condition. This improving compared the models explained in the thirth section and given some suggestions. As a conclision, quality was defined as properly for exectations, emphasized the necessity of, determine the existing condi- tion of the customers, and planing their own quality transition to well provide them, shouldn't ever forget this transition time is an infinite axle.
Keywords: Genel yönetim; KALİTE YÖNETİMİ-TOPLAM KALİTE