Anaokulu çocuklarında görsel algı gelişimini destekleyici trampolin ve hareket eğitimi programlarının dikkat ve görsel algı gelişimine etkisinin değerlendirilmesi - Sunar, Cengiz (My University, 2019)
Görsel algı gelişimini destekleyici trampolin ve hareket eğitimi programlarının anaokulu çocuklarının dikkat ve görsel algı gelişimine etkisinin değerlendirilmesi amacı ile yapılan bu araştırmada; (1) görsel algı gelişimini destekleyici trampolin eğitimi ve hareket eğitimi programlarının anaokulu çocuklarında dikkat ve görsel algı testi ön test ve son test puanları arasında fark var mıdır? (2) trampolin, hareket eğitimi ve kontrol gruplarının anaokulu çocuklarında dikkat ve gelişimsel görsel algı testi puanları arasında fark var mıdır? sorularına cevap aranmıştır. Araştırma evreni, İstanbul ili Beykoz ilçesine bağlı, ilköğretim okulunun anasınıflarına devam eden 5-6 yaşındaki 16 Trampolin Eğitimi Grubu (TEG), 20 Hareket Eğitimi Grubu (HEG) ve 13 Kontrol Grubu (KG) grubu olmak üzere 49 öğrenciden oluşturmuştur.Derslerin başlangıcında uzman eşliğinde çocuklar birer birer sessiz bir ortama alınarak Frankfurter Dikkat Testi (FDT) ve Frogtig Gelişimsel Görsel Algı Testi (FGGAT) testleri açıklanmış ve uygulanmıştır. Uzmanlar eşliğinde sekiz hafta dersler yapıldıktan sonra testler tekrar edilmiştir. TEG, HEG ve KG’larının sekiz haftalık çalışmalar sonrasında FDT ve FGGAT ve alt boyutlarının ön-son test puanları arasında fark olup olmadığı parametrik testlerden paired sample t-test kullanılarak test edilmiştir. Grupların birbirleri ile karşılaştırılması için ise ANCOVA analizi ve Post-Hoc analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, Görsel algı gelişimini destekleyici Trampolin Eğitimi grubu öğrencilerinin dikkat testi ön-son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuş, hareket eğitimi ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin dikkat testi ön-son test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Frostig Gelişimsel Görsel Algı testi ön-son test puanları, Trampolin eğitimi grubunda UYT boyutunda, Hareket Eğitimi grubunda ŞSD, UYT, MİK ve FGGA boyutlarında, kontrol grubunda ise MİK boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Grupların birbirleri ile karşılaştırılmasında ise FGGA testi UYT alt boyutu puanları anlamlı istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu ve bu farkın hareket eğitimi grubu lehine olduğu belirlenmiştir.

The aim of this study is to evaluate the effect of trampoline and movement education programs that support visual perception development on the attention and visual perception development of kindergarten children.It has been tried to find answer for below-mentioned questions.(1) Is there a difference between pre-test and post-test scores of attention and visual perception test in kindergarten children of trampoline training and movement training programs that support visual perception development? (2) Is there a difference between attention and visual perception scores in kindergarten children of trampoline, movement education and control groups? The research population consist of total 49 (16 Trampolin Education Groups (TEG), 20 Movement Education Groups (MEG) and 13 Control Groups (CG)) 5-6-years-old kindergarten class students in the Beykoz, Istanbul. At the beginning of the lessons, the children were taken to a silent environment under the guidance of an expert and Frankfurter Attention Test (FDT) and Frogtig Developmental Visual Perception Test (FGGAT) tests were explained and applied. After eight weeks of practice, the tests has been repeated by experts. TEG, MEG and CG has been tested by using paired sample t test to determine whether there was a difference between pre-post test scores of FDT and FGGAT and its sub-dimensions. ANCOVA analysis and Post-Hoc analysis were used for comparison of the groups.As a result, there is a statistically significant difference between the attention pre-post test scores of the Trampolin Education group students who supported the development of visual perception, but there is no statistically significant difference between the attention pre-post test scores of the students in the movement education and control groups. A statistically significant difference is found in Frostig Developmental Visual Perception test pre-posttest scores in Trampoline training group in UYT dimension, in movement education group in SSD, UYT, MIC and FGGA dimensions, and in control group MIC dimensions. In the comparison of the groups, FGGA test UYT subscale scores are found to be statistically significant and this differences is in favor of movement education group.
Keywords: attention; dikkat; görsel algı trampoline education; hareket eğitimi; movement education; Okul öncesi çocuklar; Öğrenim ve öğretim; Preschool children; Spor; Sports; Study and teaching; Trampolin eğitimi; visual perception