Fırçasız Doğru Akım Motorlarında (FSDAM) Optimal Hall Sensör Yerinin İncelenmesi ve Motora Etkisi Necibe - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmada,bipolar sürücülü hall sensörlü fırçasız doğru akım motoru BLDCMnin sensörlerinin, optimal çalışma aralığı deneysel olarak araştırılmıştır. Klasik doğru akım makinalarındaki teori ve deneylerle ispatlanmış, motoru en verimli haliyle çalıştıran  rotor ve  stotormagnetik eksenleri arasındaki  900ye karşılık gelen açı,  BLDCMde teorik olarak 600 ile 1200  olarak belirlendiğinden bu değerler  için motor  parametrelerine yansıyan avantajlar ve dezavantajlar deneysel verilerle araştırılmıştır. BLDCMde rotor  pozisyonun tam ve doğru bir şekilde belirlenmesi, başka bir deyişle; hallsensörlerin motorun çalışma parametrelerine etkisinin en verimli olacak şekilde yerleştirilmesi oldukça zor bir iştir. Teorik çalışmaların yanında titizlikle yapılması gereken deneysel çalışmalarda gereklidir.  Bu çalışmada BLDCMnin verimli çalışması için gerekli olan moment ve  akım değerlerinin yanında, akım harmonik değerleri (THD) de ölçülmüş ve karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Bu   araştırma çalışmasının sonuçları teorik bilgilerle de desteklenmiştir.

In this study hall sensor s location for optimal operating range of bipolar brushless direct current motor (BLDCM) has been investigated experimentally.Since the 900 angle between magnetic axis of rotor and stator that motor operates in the most efficient way for classical direct current machines  corresponds to 60° and 120° in BLDCM. The reflected advantages and disadvantages on motor parameters with the different rotor and stator magnetic axis's angle is searched. It is a quite difficult task to determine the exact and accurate rotor position to locate the hall sensor in a way that will have the most efficient impact on the operation parameters of a motor. In addition to the oretical work needs to be done carefully in experimental studies are required. To measure efficiency location of the hall sensors, moment, current and current harmonics are also considered, and a comparative analysis is performed. Results of this study are supported by the oretical information as well.
Investigation Optimal Hall Sensors Position and Their Effects On Brushless Direct Current Motor (BLDCM)