Türkiye’de futbol şiddetinin sosyolojik açıdan incelenmesi ve çözüm önerileri - Zelyurt, Mert Kerem (My University, 2011)
Çalışmanın amacı; Türkiye’de futbol ortamında yaşanan şiddet olaylarının nedenlerini, sosyal dinamiklerini ve arka planını araştırmaktır. Araştırmada futbol şiddetini etkileyen sosyal değişkenler, sebepler ve süreçler irdelenmiştir. Çalışma, Kuramsal (Literatür) ve Uygulama (Anket) bölümü olmak üzere 2 ayrı bölümden oluşmaktadır. Literatür bölümü ana başlığı altında “Futbolun Tarihine Kısa bir Bakış”, “Futbolun Siyasal, Ekonomik ve Sosyolojik Boyutları”, “Genel olarak şiddet ve saldırganlık”, “Şiddet, Spor ve Taraftarlık”, “Futbolda Şiddet”, “Futbolda şiddete kuramsal yaklaşımlar”, “Dünyada ve Türkiye’de önemli futbolda şiddet olayları” alt başlıklarından oluşmaktadır. Uygulama kısmı ise 53 soruluk bir anketten oluşmaktadır. Anket sorularıyla futbol taraftarlarının sosyo-demografik özellikleri, bazı toplumsal davranış özellikleri, taraftarlık motifleri, şiddete yönelme ve tahrik olma nedenleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda futbol taraftarlarından oluşan deneklerin daha çok gençlerden oluştuğu, taraftarların büyük kısmının birden fazla takım tuttuğu, deneklerin büyük bölümünün hakemlerin yanlış görülen kararları, kulüp başkanlarının ve kulüp yöneticilerinin açıklamaları, spor yazarlarının televizyonlardaki tartışmaları ve spor gazetelerindeki şiddet içerikli haberler, rakip futbolcuların saldırgan davranışları, rakip takım taraftarlarının tezahüratları ve güvenlik güçlerinin tavırlarını tahrik nedeni olarak gördükleri belirlenmiştir. Anahtar sözcükler: Fanatizm, Futbol Taraftarlığı, Holiganizm, Sosyoloji Teorileri, Şiddet

AN EXAMINATION ON THE SOCCER VİOLENCE IN TURKEY WITH A SOCIOLOGICAL PERSPECTIVE AND SOLUTION PROPOSALS The aim of this study is to investigate the causes of violence events in football environment in Turkey, its social dynamics and background. Social variables which effect football violence, causes and processes have been examined. This study is consist of two parts; theoretical part and application (questionnairre) part. Under the title of General Description, theoretical part consist of “A glance at the history of football”, “Economic, political and sociological dimensions of football”, “Violence and Aggression in general”, “Violence, Sport and Fanatizm”, “Violence in football”, “Theoretical approaches on football violence”, “ Football violence events on Earth and in Turkey” subtitles. Application part is consist of a questionnairre which has 53 questions. Socio demographic characteristics of football fans, some social behavior characteristics of them, fan motives and the causes of tending violence and become seduced have been determined by means of the questionnairre. It has been found that experimentals are mostly young, fans mostly support another team too. It has determined that fans find some decisions of refree’s wrong in their idea and become provoked. They say statements of managers and owners of the clups and arguments of sports writers in television, news on newspapers which consists violence speech, aggressive behaviors of opposing footballer, cheers of opposing team’ fans and behaviors of security forces are stimulating. Key words: Fanatism, Football fanatism, Holiganism, Sociology Theories, Violence
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Spor Psikolojisi; Şiddet, Sporda