Kentsel sürdürülebilirlik için yerel gündem 21: Samsun örneği - Bulut, Özlem Dönmez (My University, 2013)
Yerel Gündem 21, Kent Konseyleri, Derinlemesine Mülakat, Samsun ÖZET Kentler insan yaşamında çok önemli bir yere sahiptir. Bugün dünyada yaşayan nüfusun yarıdan fazlası kentlerde yaşamaktadır. Dünyada kentsel nüfusun hızla artması ile beraber kentte bir takım sorunlar ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu sorunlar kentin ekonomik, çevresel ve sosyal taraflarını olumsuz anlamda etkilemiştir. Yirminci yüzyıla gelindiğinde insanların çevreye verdiği sıkıntılar net bir şekilde ortaya çıkmış ve sürdürülebilir kalkınma kavramı ile yaşanan bu sorunlar ele alınmıştır. Sürdürülebilir kalkınma ilk kez 1987 yılında Brundtland Raporu ile ele alınmış ve sonrasında birçok uluslararası konferans, zirve ve toplantıda sürdürülebilir kalkınmanın başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünya için kazanımları ve insan yaşamı üzerindeki pozitif etkileri anlatılmıştır. Bunun için Gündem 21 ile tüm alanlarda hükümetlerin, yerel yönetimlerin ve merkezi yönetimlerin halkın katılımının güçlendirilmesinde tüm program alanlarına yönelik ekonomik politikaların belirlenmesinde yeni kaynakların yaratılarak faaliyete geçirilmesinde bağımsız sektörlerin üstlenmesi gereken rolleri tanımlanmıştır. Yerel Gündem 21 Gündem 21’in yerele yansımasıdır. Türkiye’de Yerel Gündem 21 için birçok çalışma yürütülmüştür. Yerel Gündem 21’ler şu an Kent Konseyleri adı altında faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu çalışma kentsel sürdürülebilirlik için Yerel Gündem 21’i Samsun ölçeğinde ele almıştır. Çalışmanın uygulama kısmında derinlemesine mülakat tekniği uygulanmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgular ve öneriler çalışmanın son bölümünü teşkil eden beşinci bölümde genel değerlendirme başlığı altında irdelenmiştir. Local Agenda 21, city councils, in-depth interview , Samsun

Cities play very important role in human life. Today more than half of world population lives in urban areas. Urban population growth has caused some problems in urban areas. These problems has caused social, economic and environmental side effects in the cities. In the 20th century environmental degration problems caused by human activities has been clearly revealed and humanity has tried to handle with these problems by the concept of sustainable development. The concept of sustainable develeopment has been first used in Bruntland Report which announced in 1987. Following the Bruntland Report many conferences,summits and meetings were held to discuss the gains of sustainable development concept for the World and positive effects in human life. In Agenda 21 it has been emphasised that enviroment and development should be considered as joint concepts. Local Agenda 21 is the reflection of Agenda 21. In Turkey, many studies related with Local Agenda 21 has been conducted. Local Agenda 21’s maintaining their activities under the name of City Councils. In these study, Local Agenda 21 for the urban sustainability has been analysed for Samsun. In-depth interview has been used for the empiricial section of this study Findings and suggestions of this study has been proposed under the title of general evaluation in section five.
Keywords: Kamu Yönetimi; Yerel Yönetimler