Türkiye’de kağıt-karton sektöründe geri dönüşüm ve geri dönüşüm yapan işletmelerin ekonomik yönden incelenmesi - Dalyancı, H. Levent (My University, 2006)
Bütün dünyada doğal kaynakların hızla azalmakta oluşu, günümüz dünyasının en önemli ve düşündürücü gerçeklerinden biridir. Tüm Dünya ‘da yeni kaynak oluşturmak amacıyla geri kazanma mekanizmalarına büyük önem verilmektedir. Ancak Türkiye olarak, atıkların geriye kazandırılmasında istenilen seviyeye geldiğimizi söyleyemeyiz. Türkiye ‘de atık kağıtların geri kazanılmasında son yıllarda önemli gelişmeler olsa da atık kağıdın toplama ve kullanma oranı dünya standartlarının oldukça altındadır.Atık kağıtların geriye kazanılması sadece selüloz ve kağıt sanayi için değil aynı zamanda ülke ekonomisi bakımından da büyük önem taşımaktadır. Kağıt sektörünün önemli bir hammaddesini teşkil eden, çevre ve orman varlıkları bakımından önemi tartışmasız kabul edilen atık kağıdın, geri kazanılmasının daha da arttırılması için iyi bir planlama yapılarak halkın bu konuda eğitimine ve bilinçlendirilmesine önem verilmelidir.

It is one of the most important and thought provoking reality that in whole world natural resources decrease rapidly. It is taken notice of the mechanism of recycling so as to make up new resources in whole world. But we cannot say that as Turkey we have reached desired level in recycling the waste. Although there have been important progress in recycling the waste papers in recent years, the usage and aggregation of the waste paper is considerably below world standard. Recycling the waste paper matters not only for wood-pulp and paper industry but also for the country economy. In order to rise of recycling waste paper which forms an important raw material of paper industry and whose importance for forest and environment properties is beyond argument, it should be given importance to make public educated and conscious of that issue planning well.
Keywords: İktisat; Kağıt Endüstrisi; Kağıt_Geri Dönüşüm