Miyokard infarktüsünde cinsel fonksiyon bozukluğunun irdelenmesi - Yıldız, Hicran (My University, 2003)
MİYOKARD İNFARKTÜSÜNDE CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞUNUN İRDELENMESİ Adı soyadı: Hicran Yıldız Danışmanı: Doç.Dr. Rukiye Pınar Bölümü: Hemşirelik Hastalıkları Hemşireliği Tarihi: 23.06.2003

Bu araştırma, miyokard infarktüs (MI)'lü hastalarda cinsel fonksiyon bozukluğu prevalansının belirlenmesi ve cinsel disfonksiyonun sosyodemografik özellikler, kardiyovasküler hastalıklar ile cinsel disfonksiyon için risk oluşturabilecek faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğini ve cinsel disfonksiyon ile yaşam kalitesi arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini MI geçirmiş 36 kadın, 66 erkek toplam 102 hasta oluşturmuştur. Veriler, sosyodemografik özellikleri ve risk faktörlerini içeren genel bilgi formu, kadınlar için Kısa Cinsel İndeks Envanteri (IFSF), erkekler için Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu (IIEF) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ile toplanmıştır. Çalışmamızda kadınların %80'inde, erkek olguların %37'sinde cinsel disfonksiyon saptanmıştır. Cinsel disfonksiyon kadınlarda beklenenin üzerinde bulunmuştur. Olguların %53,9'unda MI sonrası cinsel ilişki sıklığında, %32,4'ünde cinsel ilişki tatmininde azalma olmuştur. Cinsel ilişki sıklığında azalmanın en önemli nedeni %85,5 oranı ile reinfarktüs korkusudur. Posterior ve inferior MI lokalizasyonu olanlarda cinsel disfonksiyon beklenen değerlerin üzerindedir.Cinsel disfonksiyon olanlarda olmayanlara göre sosyal fonksiyon hariç tüm yaşam kalitesi alt boyut puanları istatistiksel anlamlı fark yaratacak şekilde düşüktür.MI sonrası olguların %97,1'inde taburculuk öncesi daha sonraki cinsel yaşamı hakkında bilgi verilmediği, %57,8'inin bu konuda kendilerine bilgi verilmesini istediği belirlenmiştir. Çalışma bulgularımız MI geçiren hastalarda cinsel disfonksiyonun çarpıcı boyutlarda olduğunu ve ihmal edildiğini göstermektedir. MI geçirmiş hastalarla çalışan hemşirelerin taburculuk öncesi hastaların cinsel fonksiyonlarını değerlendirerek danışmanlık ve eğitim hizmeti vermeleri önerilmiştir. nsel disfonksiyon, miyokard infarktüsü, yaşam kalitesi SUMMARY EVALUATION of SEXUAL DYSFUNCTION ın PATIENTS with MYOCARDIAL INFARCTION This study was done to determine the prevalance of sexual dysfunction; whether to difference or not sexual dysfunction according to term of socio-demographic, cardiovascular disease and sexual dysfunction risk factors, whether to relate or not between the sexual dysfunction and quality of life in patients with myocardial infarction (MI). Sample consisted of 102 patients (36 women and 66 men). Instruments were Index of Female Sexual Function and International Index of Erectile Function and The Most Item Short Form Health Survey. Sexual dysfunction was determined in 80% of women and in 37% of men. Sexual dysfunction was higher among women than we expected. The frequency of sexual intercourse had been decreased in 53,9% of patients, while satisfaction with sexual intercourse had been decreased in 32,4% of patients after MI. The most important reason (85,5%) of decreased frequency with sexual intercoursewas fear of reinfarction. Sexual dysfunction was higher among patients who had posterior and inferior MI localization. All subgroups scores of quality of life, except social function, were lower in patients with sexual dysfunction than patients without sexual dysfunction. It was determined that 97,1% of patients were not informed about sexual life, before discharging. Most of them (57,8%) wanted to be informed on this subject. This study's findings showed that although prevalence was too high, sexual dysfunction was neglected by health care professionals. We recommended that nurses should evaluate patients sexual function and give proper counselling and education services before discharging regularly. Key Words: sexual dysfunction, myocardial infarction, quality of life
Keywords: Cinsel Davranış; İç Hastalıkları