Ses görüntü arşivleri kapsamında televizyon arşivleri - Mazi, Ömer (My University, 2003)
Bu tezde televizyon arşivleri uygulamaları esas alınarak, televizyon arşivciliğinin ayrı bir meslek dalı olarak varlığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Televizyon kanallarında görsel arşivlerin yeri ve kurum bünyesinde ilgili olduğu birimlerle ilişkileri incelenmiştir. Sekiz bölümden oluşan çalışma içerisinde ilk bölümü televizyon kanallarının gelişim süreçlerinin incelendiği tarihçe oluşturmuştur. İkinci bölümde ise, arşivlerin kurum hiyerarşisi içerisindeki yerinin ve diğer birimlerle olan ilişkilerinin anlaşılabilmesi için idari yapıya yer verilmiştir. İdari yapı içerisinde arşivler için ön plana çıkan sürekli ilişki halinde oldukları insan kaynakları ve reklam bölümü, önemli birimler adı altında üçüncü bölümün konusunu oluşturmuştur. Tezin en can alıcı noktalarından biri olan televizyon arşivleri ve uygulamaları, dördüncü bölümde incelenmiştir. Haber arşivi, program arşivi ve özel çalışma gerektiren diğer arşivler dördüncü bölümün konusunu oluşturmaktadır. Tüm bu arşivlerin uygulamaları ve kullanabilecekleri bant türleri dördüncü bölümün sonunda açıklanmıştır. Beşinci bölümde televizyon arşivleri içerisinde tutulan ve televizyon kanallarının ürettiği belgeler, örnekler doğrultusunda ele alınmıştır. Arşiv dışında kalan diğer yazılı belgelerin arşivsel olarak nasıl değerlendirilebileceği açıklanmıştır. Yeni teknoloji ürünü olan görsel arşivlerin teknik cihaz kullanımını zorunlu kılmasından dolayı montaj seti ve televizyon kanallarında belge gurubunu en iyi tanıyan görevli olmasından dolayı da sık sık arşivciler tarafından üstlenilen yayın son kontrol işi; diğer görevler başlığı altında açıklanmıştır. Tüm arşiv türlerini kapsayıp bilgi hizmetini karşılayacak pratik bir yazılım önerisi, yedinci bölümde detaylı olarak açıklanmıştır. Son bölümde arşiv ofisi ve deposuyla ilgili mekan düzenlemesinden bahsedilmiştir. Tez sonuna televizyon arşivleri terminolojisi eklenmiştir. Ekler kısmında tez çalışması ile ilgili belge örneklerine ve bazı açıklamalara yer verilmiştir. Sonuç kısmıyla tez noktalanmıştır.

In this thesis I try to prove that television archivist considering its practices is a separate profession of its own. I studied the role of visual archives in television channels and the relationsip between the archives and other offices in the channels. The thesis comprises of eight chapters. The first chapter deals with historical development of television channels. The second chapter talks about the place of archives in the administrative structure and its relations with the other departments. The third chapter is allocated for the departments of human resources and advertisement which archives have continuos relations with. Television archives and its practices which is the most important part of thesis was studied in the fourth chapter. News archives, program archives and the other archives are the subjects of fourth chapter. The practices of these archives and types of tapes the use were explained at the end of fourth chapter. The fifth chapter deals with the records created and kept in television channels. I explained how non-archival materials can be evaluated according to archival techniques. The management of visual archives, new technologies and broadcasting are also the subjects of this chapter. I propose a software that embraces all types of archives and responds information needs. Archives repository and and design of repositories are explained in the chapter. I put a terminology of television archives at the end of the thesis. I put samples of records with explanations related the thesis study in appendix section. I conclude the thesis with conclusion part.
Keywords: arşivler; Arşivler, Televizyon; Belirli konulara ve disiplinlere ayrılmış kütüphaneler; bilgilendirme merkezleri; Genel Konular; Kütüphanecilik