Ortaöğretim öğrencilerinin şiddet söylemlerinin meşrulaştırılmasında tarihsel argümanların kullanımının özellikleri - Dönmez, Merve (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı şiddet eğilimi gösteren ortaöğretim öğrencilerinin şiddet ey-lemlerini meşrulaştırırken tarihsel söylemleri nasıl kullandıklarını belirleyerek şiddet unsurla-rını eğitim yoluyla destekleme olasılığı taşıyan her bir noktanın tespit, takip ve izale edilme-si hususunda tarih eğitiminin üzerine düşen görevleri belirlemektir. Çalışma kapsamında öğrencilerin şiddet deneyimlerine yer verilmiş ve bu deneyimlerini meşrulaştırma sırasında kullandıkları tarihsel argümanlar ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul ili Fatih İlçe Milli Eği-tim Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kurumlarında eğitim görmekte olan 23 öğrenci oluştur-maktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Konunun doğası gereği odağında ne, nasıl ve niçin soruları olması, çalışma grubunun kapsamına uygunluğu ve araş-tırmacıya derinlemesine betimleme ve çok yönlü analiz imkanı sunduğu için durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini doküman analizine tabi tutulan disip-lin tutanakları ve görüşme yöntemi ile elde edilen öğrenci görüşleri oluşturmaktadır. Veriler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmış ardından yazıya aktarılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Ortaöğretim öğrencileri şiddet eylemlerine ezeli düşmanlık, kahramanlık, intikam, hak ediş gibi kendilerince haklı sebepler bulabilmektedir. Sayılan temalarda etkili olan ders-lerin başında tarih dersleri gelmektedir. Bu nedenle öğrenciler şiddet eylemlerini meşrulaştı-rırken tarihsel argümanları kullanmaktadırlar. Bu kullanım tarihsel olay, kişilik ve süreklilik-lere referans verme yoluyla gerçekleşmektedir. Tarih eğitimi yoluyla empati kurabilen, dışa dönük, barışçıl, çözüm odaklı bireyler yetiştirilmesi imkan dahilindedir. Çalışma şiddetin ülkenin temel değerleri üzerinde yarattığı çok yönlü tahribatın önlenmesine katkıda bulun-ma amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu sebeplere dayalı olarak eğitim kurumları, aktif görev yapan tarih eğitimcileri ve ortaöğretim öğrencilerinin yararlanabileceği bir çalışma niteliği taşımaktadır.

The aim of this study is to determine the duties of history education in determining, following and eliminating every point that have probability to support the factor or violence throug education, by determining how highschool students who have a tendency to violen-ce use historical discourses while legitimizing thie acts of violence. Within the scape of the study the experiences of the students were included and the historical arguments used by the students while they are legitimizing their experiences were revealed. The study group of the consists of 23 students studying at highschool institutions affilialed to Ministry of National Education İstanbul province Fatih district Directorate of National Education. In this research, qualitetive research method is preferred Due to yithe nature ıf the subject, case study was used because of focusing on what, how and why ques-tions, being suitable for the scope of the study group and providing the researcher with the opportunity of in-dept description and multi-dimensional analysis. The data of the study consists of the disciplinary reports subjected the document analysis and the views of the students obtained by interview method. The data were recorded with a voice recorder and then transcribed. On the analysis of the obtained data, content analysis and descriptive method were used. The highschool students can find justifiablr reasons for their acts of violence such as eternal hastility, heroism, revenge entitlement. History lessons ere foremost of the lessons that are effective in the themes mentioned. Therefore, students use historic arguments whi-le they are legitimizing acts of violence. This usage comes true through reference to histori-cal events, personalities and continuties. Through history education, it is possible to raise peaceful, extroverted, solutin-oriented invidvals who can empathize. This study was carried out in order to contribute to the prevention of all-rounf destruction caused by violence on the fundamental values of the country. Based on these reasons, it is a study in that educa-tion institutions, history educators on active and highschool students will benefit.
Characteristics of the use of historical arguments in legitimizing the violent discourse of hıghschool students
Keywords: educaiton; Eğitim; historical discourse; History; history education; Junior high school students; Middle school teaching; Ortaokul öğrencileri; Ortaokul öğretimi; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Şiddet; Şiddet Eğilimi; Tarih; Tarih Eğitimi; Tarihsel Söylem violence; violence tendencies