Effect of Passive Music Therapy on Sleep Quality in ElderlyNursing Home Residents - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Bu araştırma özel bir huzurevinde kalan yaşlıların uyku kalitelerini saptamak ve akşam yatmadan önce uygulanan pasif müzikoterapinin uyku kalitesine etkisini belirlemek amacıyla öntest sontest tek gruplu yarı deneysel olarak yapıldı.Gereç ve Yöntem: Bellek sorunu ve ağır işitme kusuru olmayan, soruları bağımsız olarak yanıtlayabilen, müzik dinletilen süreç içerisinde daha önce kullanılan ilaçların dozunda değişiklik yapılmayan 31 yaşlı birey örneklemi oluşturdu. Veriler, araştırmanın başında ve üç hafta boyunca uygulanan pasif müzikoterapi sonrasında, 'Anket Formu' ve 'Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi' (PUKİ) ile toplanmıştır. Veriler; sayı, yüzdelik, ortalamalar, eşleştirilmiş t testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi ile değerlendirildi.Bulgular: Yaşlıların yaş ortalaması 81.0±8.49 olup, yaşlılarda pasif müzikoterapi öncesi PUKİ puanı 5.19±1.75; pasif müzikoterapi sonrası PUKİ puanı 4.41±1.60 olarak saptandı. Buna göre pasif müzikoterapi sonrası PUKİ puan ortalaması, pasif müzikoterapi öncesi PUKİ puan ortalamasına göre düşük bulundu (p=0.03).Sonuç: Yaşlılarda akşam yatmadan önce uygulanan pasif müzikoterapinin uyku kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu saptandı

Objectives: This one-group, pretest-posttest quasi-experimental study was conducted among elderly nursing home residents to determine their quality of sleep and the effect of passive music therapy given at bedtime on sleep quality.Methods: The study comprised 31 people aged 64-91 years. Exclusion criteria were severe hearing impairment or memory problems. Inclusion criteria were the ability to answer questions unassisted and no dosage change in current medicines during the study period. Data were collected at the beginning of the research study and after three weeks of passive music therapy using a questionnaire and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Data were evaluated using numbers, percentages, averages, paired t-test, Mann-Whitney U-test, and Kruskal-Wallis test.Results: The study found that the average age of the elderly subjects was 81.0±8.49 years; before passive music therapy was initiated, their PSQI score was 5.19±1.75, and after passive music therapy, it was 4.41±1.60. According to these results, subsequent passive music therapy lowered average PSQI scores significantly (p=0.03).Conclusion: The study found that passive music therapy given at bedtime to elderly subjects has positive effects on the quality of sleep
Huzurevinde Kalan Yaşlılarda Pasif Müzikoterapinin Uyku Kalitesine Etkisi
Keywords: Hemşirelik