Cüveynî’nin Es-silsile adlı eserinde İmam Şafiî’nin görüşlerinin değerlendirilmesi - Şavluk, Hikmet (My University, 2014)
CÜVEYNÎ’NİN es-SİLSİLE ADLI ESERİNDE İMAM ŞAFİÎ’NİN GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İmam Şafiî’nin görüşlerinin tearuz ettiği iddiası Şafiî âlimlerce reddedilmiş, söz konusu iddianın sebebi olarak gösterilen İmam Şafiî’nin kadîm ve cedîd görüşlerini izah eden birçok eser kaleme alınmıştır. Bu eserlerden bir tanesi de Abdullah b. Yusuf el-Cüveynî’nin kaleme aldığı es-es-Silsile kitabıdır. Eser, farklı görüşlerin aslını bilmek, bu asıl üzerinden başka meseleleri anlamak ve kavleyn ifadesinden kastedilen anlamın ne olduğunu tesbit etmek hususunda son derece önemlidir. Eser, Halid b. Nevvar tarafından olarak çalışılmış ve ilim dünyasına kazanılmıştır. Çalışmamızda eserin yazarı Rüknü’l-İslam Cüveynî’yi tanıtmayı hedefledik. Kavleyn ile ilgili izahlarda bulunduk son olarak da Silsile’de ele alınan bölümlerden bazı meseleleri belirleyip sonuçlar elde etmeye çalıştık. mam Şafii, Kavleyn, Silsile, Cüveyni,

EVALUATİON OF İMAM SHAFIH'S OPİNİONS İN CÜVEYNİ'S BOOK; ES-SİLSİLE Hikmet ŞAVLUK Master Degree Thesis, Department of the Basic İslamic Sciences Supervisor: Prof. Dr. Kemal YILDIZ 2014, 130 pages İmam shafih scholars declined the allegations which says that İmam Shafi’s ideas are contradicting. The reason that was shown as the cause of the allegations were based on his new and old ideas and were explaıned in various books. One of these books is es-Silsile which was written by Abdullah b. Yusuf el Cüveynî. This book is every important in terms of undrestanding the real ideas others issues based on that idea and what Kavleyn meant by his words . it was written again by Halid b. Navar as his PhD thesis and thats how it was put into ecademic system. We aimed to introduce the author Ruknu islam Cüveyni. We also made some explanatıons about Kavleyn and at the end we focused on the some of the issues in Silsile and tried to come up wıth some results. Key Words: İmam Shafıh, kavleyn, Silsile, Cüveyni
Keywords: İslam; İslam Hukuku; Tarih