Sebilürreşad dergisi bağlamında osmanlının son dönemindeki kelami tartışmalar - Duman, Abdullah (My University, 2007)
SEBÎLÜRREŞAD DERGİSİ BAĞLAMINDA OSMANLININ SON DÖNEMİNDEKİ KELÂMÎ TARTIŞMALAR Bu çalışmanın amacı, Sebîlürreşad Dergisi (1912–1925) bağlamında Osmanlının son dönemindeki kelâmî düşüncenin yapısını inceleyerek günümüzde ne anlam ve değer ifade ettiğini tespit etmektir. Tezin araştırma aşamasında, Sebîlürreşad Dergilerindeki kelam ilmi ile ilgili makaleler ve o dönemin kelâmî düşünce yapısını yansıtan eserler inceledik. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, Sebîlürreşad Dergisi döneminde yapılan kelâmî tartışmaların temelde hangi meseleyi çözmeye yönelik olduğu hususunda bir belirsizliğin olduğunu gördük. Neticede; her dönemin, her şartın kendine mahsus bir takım özellikleri ve sorunları vardır. İnsanlık var oldukça ortaya çıkan problemlere yönelik çözüm yolları aranacaktır. Osmanlının en buhranlı günlerinde çıkan Sebîlürreşad Dergisinde kelâm ilmi kendi dönemindeki problemlere çözüm yolları aramıştır. Günümüzde kelam ilmi üzerine düşen görevi yerine getirerek zamanımızın problemlerini çözecek dinamiğe sahiptir

DISCUSSIONS ON ISLAMIC THEOLOGY IN THE LAST PERIOD OF THE OTTOMAN EMPIRE IN THE CONTEXT OF SEBILURRESAD MAGAZINE The aim of this work is to determine the value of the Ottoman’s perspective by means of examining the effecst of the structure of Islamic Theology in the last periods of Ottoman Empire on today’s world. In the research stage of the thesis, the articles about Islamic Theology in the Sebilurresad Magazine (1912–1925) and the works which reflect the notions of Islamic Theology related with that period have been examined. As a result of this research, we noticed that there was an ambiguity about what the discussions on Islamic Theology in the Sebilurresad Magazine basically aimed to solve. Indeed, every period and every condition has characteristics and problems of its own. As soon as the humanity exists, solutions will be found for these problems. In the most difficult days of the Ottoman Empire, the Islamic Theology tried to suggest solutions for the problems existing in that period in the Sebilurresad magazine. In today`s world, Islamic Theology has the dynamics to fulfill its own duty and solve today`s problems.
Keywords: İslam Dini; Kelam