Kırım tatarlarının emel dergisindeki siyasi ve kültürel faaliyetlerinin incelenmesi: (1930-1998) - Özer, Meryem (My University, 2003)
1917 yılında başlamış olan Kırım-Tatar Türkleri'nin kurtuluş mücadelesini 15. sayısından itibaren üstlenen Emel, Müstecip Ülküsal ve on arkadaşı tarafından 1 Ocak 1930 tarihinde Dobruca'nın Hacıoğlu Pazarcık şehrinde yayımlanmaya başlar. Emel, II. Dünya Savaşı'nın Romanya'ya sıçraması nedeniyle 1940 yılında yayımına ara vermek zorunda kalır. Kasım 1960 tarihinde önce Ankara, 12. sayıdan itibaren de (Kasım 1962) İstanbul'da 2. yayın hayatına atılır. Dergide Kırım-Tatar Türkleri'nin siyasî, sosyal ve kültürel sorunları her yönüyle irdelenir. Derginin amacı başta Kırım-Tatar Türkleri'nin kurtuluş mücadelesini bütün dünyaya duyurmak yanında esaret altındaki diğer Türk topluluklarının da bağımsızlığını desteklemektir. 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, önceki yıllarda göçe zorlanan çok sayıda Kırım-Tatar Türkünün vatanlarına dönmelerini ve millet olarak varlıklarını sürdürmeleri konusunda büyük çaba harcar. Ayrıca Kırım-Tatar Türkleri'nin kültür, sanat ve edebîyat ürünlerine de sayfalarında yer vererek onları gelecek nesillere tanıtır. Emel, Temmuz-Ağustos 1998 tarihinde yayımlanan 227. sayısıyla okuyucularına veda eder. Emel was started puplishing by Müstecip Ulkusal and ten of his friens. On 1 January 1930 in Hacıoğlu Pazarcık (Romania). Due to the second Would War, the puplising of the magazine had stopped. Between 1940 and 1960 for a while. In 1960 the magazine restored new issues. After the 12th (in November 1960) issue the magazine continued its puplising life in İstanbul. In the magazine Kırım Tatar Turks' political, social and cultural affairs had been discussed and tried to be developed. At first the aim of the magazine was to relaize the independence of Kırım Tatar Turks. In addiction to this, it was targetted to support the other Turk commnities independence. After the disentegration of USSR in 1991, the magazine made a real effort to help Kırım Tatar Turks' toì return their homeland. Where they had been forcet to leave. The magazine's puplising life anded after 227th issue in July-August 1998.
Keywords: Kırım Tatarları_Tarih