Hareketli afiş tasarımının görsel sanatlar eğitiminde yeri ve önemi - Küçükkaya, Uğur (My University, 2022)
Görsel okuma yazması gelişmiş, doğru görmeyi, yaratıcı düşünmeyi ve estetik algıları gelişmiş bireyler yetiştirmek için, Milli Eğitimin Ortaokul Görsel Sanatlar Eğitimi ders müfredatında bulunan grafik sanat eğitiminin bir parçası olan afiş tasarım konusu yer almaktadır. Öğrenciler tarafından kolaj, guaj gibi klasik yöntemler ile üretilen bu afiş ürünlerinin ortaya çıkma aşamasında öğrencilerin çok sıkıldığı gerekli ilgi göstermedikleri, uygulanan tekniklerin ise teknolojinin içinde dünyaya gelen ve aktif kullanıcı olan öğrencilerin kendilerini ifade etme konusunda yetersiz kaldığı gözlemlenmiş ve yaratıcı düşünceyi sınırladığı problem olarak görülmüştür. Bu nedenle Müfredat içerisinde yer alan bu ders içeriğinin klasik eğitim yaklaşımının yanında teknoloji ile iç içe olan öğrencilerin dikkatini çeken dijital çalışmalar ile desteklenmesi öğrenmede daha etkili olacağı düşünülmektedir. Araştırmanın konusu hareketli afiş tasarımının görsel sanatlar eğitiminde yeri ve önemidir. Araştırmada, ilköğretim 8.sınıf Resim-İş Eğitimi öğretim planında yer alan afiş tasarımı konusunda, öğrencilerin dikkatini derse çekmek, hareketli afişlere olan ilgisini arttırmak, uygulamalara karşı istekli olmalarını sağlayabilmek aynı zamanda öğrencilerimizin görsel okuryazarlığını geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırma aynı zamanda öğrencilerin, etraflarındaki birçok hareketli afiş çalışmasını fark ederek onları inceleyebilmelerini ve onlarla ilişki kurabilmelerini sağlamakta ve görsel okuryazarlık becerilerini artırarak sanatsal gelişimlerine katkıda bulunmaktadır. Hareketli afiş tasarımının eğitimde etkili kullanılmasına yönelik yapılacak bu araştırmada, ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerine görsel sanatlar dersinde hareketli afiş tasarımları aracılığıyla sorular sorulmuştur. Afiş çalışmaları, günümüz sanat eğitimi bağlamında öğrenci düzeyinde ele alınmıştır. Random yolu ile seçilen öğrencilerle, hareketli afiş tasarımı konusunda yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırma da aşağıda yer alan sorulara cevap aranarak öğrencilerin bilgi düzeyleri ölçülüp probleme cevap aranmıştır: 1.Öğrencilerin hareketli afiş tasarımı hakkında bilgileri var mıdır? 2.Öğrencilerin teknolojik yenilikleri takip etme durumları nelerdir? 3.Hareketli afiş tasarımı çalışmalarının öğrencilere tasarım yapabilme becerisi kazandırmaya katkısı var mıdır? 4.Öğrencilerin hareketli afiş tasarımı konularını algılama becerileri nasıldır? 5.Öğrencilerin hareketli afiş tasarlamaya karşı ilgileri ne durumdadır? 6.Hareketli afiş tasarımları ders konularına karşı istek uyanmakta mıdır? 7.Hareketli afiş tasarımları öğrencilerin görsel okuryazarlığını geliştirmekte midir? Çalışmanın evrenini, Özel Ataşehir 1 Doğa Ortaokulu 8. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Örneklemi ise Özel Ataşehir 1 Doğa Ortaokulu 2021-2022 Eğitim- Öğretim Yılı 8. Sınıfta öğrenim gören random yolu ile seçilen 20 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmadaki veri toplama araçları; görüşme soruları, ses kayıtları, öğrencilerle yapılan görüşmelerden oluşmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin tümü betimsel analiz yoluyla incelenmiştir.

Visual literacy advanced, accurate vision, creative thinking and aesthetic perceptions improved to educate individuals, National Secondary School Education in the graphic arts education visual arts education curriculum that are part of the topic of design banners is located. Students collage with classical methods such as gouache produced this poster during the emergence phase of the products, the students are very bored necessary they show interest, the techniques applied in the technology of the world are inadequate to express themselves and coming into it was observed that students who are active users, and has been seen as a problem by thinking creatively. For this reason, it is thought that the content of this course included in the curriculum will be more effective in learning by supporting it with digital studies that attract the attention of students who are intertwined with technology in addition to the classical educational approach. The subject of the research is the place and importance of moving poster design in visual arts education. In the study, primary school 8.art class located in the teaching plan of Education, banner design about the students ' attention to increase the interest in moving to the lesson, posters, applications to be willing to provide at the same time, is intended to improve the visual literacy of our students. The research also ensures that students can study and relate to them by noticing the many moving poster works around them, and contributes to their artistic development by increasing their visual literacy skills. In this research aimed at the effective use of animated poster design in education, middle school eighth grade students were asked questions through animated poster designs in the visual arts course. Poster works have been discussed at the student level in the context of modern art education. Interviews were conducted with students selected by Random using the semi-structured interview technique on the subject of animated poster design. In the research, by searching for answers to the following questions, the students' knowledge levels were measured and the answer to the problem was sought: 1.Do students have any information about moving poster design? 2.What are the conditions of students to follow technological innovations? 3.Does mobile poster design studies contribute to providing students with the ability to design? 4.How are the students' perception skills of moving poster design topics? 5.What is the interest of students towards designing animated posters? 6.Are animated poster designs arousing a desire for course subjects? 7.Are animated poster designs improving the visual literacy of students? The universe of the study, Private Ataşehir 1 Doğa Secondary School 8. The students of the class were formed. The sample is Private Ataşehir 1 Doğa Middle School 2021-2022 Academic Year 8. There were 20 students who were randomly selected to study in the classroom. The data collection tools in the research consisted of interview questions, audio recordings, interviews with students. All the data obtained in the study were examined through descriptive analysis.
The place and importance of moving poster design in visual arts education
Keywords: Afişler; Art; Design; Education; Eğitim; Hareketli Afiş Tasarımı Moving Poster Design; Posters; Sanat; Tasarım