Ahmed Mahir Efendi’nin El Muhkem fi Şerhi’l-Hikem adlı eseri (ilk 100 sayfa) - Karaca, Hüseyin (My University, 2006)
Tez özeti 13393 el-Hikemü’l-Atâiyye (müellif; İbn Atâullah İskenderî) üzerinde bir çok şerhler yazılmıştır. Bu eserin Türkçe şerhlerinden biri de Ahmed Mâhir Efendi’nin yazdığı el-Muhkem Fî Şerhi’l-Hikem’dir. Ahmed Mâhir Efendi, 1860 yılında Kastamonu’da doğmuştur. 4 Eylül 1922’de Kastamonu’da vefat etti. “El-Muhkem Fî Şerhi’l-Hikem” tasavvufun ana konularını ele alan kapsamlı bir tasavvuf klasiğidir. 321 hikmet, Arapça asılları ve tercümeleri verildikten sonra oldukça geniş bir şekilde açıklanmıştır. Bu açıklamalar tasavvufî, dînî remizler ve ta’bîrler bakımından çok zengindir. Çalışmamız, 321 hikmetin ilk yüz sayfada bulunan 49 hikmetini içermektedir.. Tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde el-Hikemü’l-Atâiyye müellifi İbn Atâullâh İskenderî’nin hayâtı ve eserleri ele alınmıştır. Birinci bölümde Ahmed Mâhir Efendi’nin hayatı ve eserleri incelenmiştir. İkinci bölümde el-Muhkem Fî Şerhi’l-Hikem, (ilk yüz sayfa) şekil ve muhtevâ, eserin edebi değeri, dil,.şerhin kaynakları vb . yönlerden tanıtılmıştır. Üçüncü Bölümde el- Muhkem fî şerhi’l-hikem’de belli başlı tasavvufî konular ele alınmıştır. Dördüncü bölümde de el-Muhkem fî şerhi’l-hikem’in tahkîki ve tahrîci yapılmış ilk yüz sayfasının metni bulunmaktadır. Tasavvuf, Hikmet, Muhkem, Ahmed Mahir Efendi

“ The work of El Muhkem Fî Şerhi’l – Hikem of Esteemed Karaca Hüseyin Ahmed Mâhir (first 100 pages) higher license thesis, Social Sciences Institute of Marmara University, Consultant Prof. Dr. Mustafa TAHRALI, 252+XIII pages Many comments have been written down on the work of el-Hikemü’l-Atâiyye (Writer: Ibn Atâullah İskenderî) One of the Turkish comments of this work is “el-Muhkem Fî Şerhi’l-Hikem” by Esteemed Ahmed Mâhir Esteemed Ahmed Mâhir was born in Kastamonu city in 1860. He died in Kastamonu on 4 September 1922. “El-Muhkem Fî Şerhi’l-Hikem” is a comprehensive Islamic Sufism classic depicting the principal subjects of Sufism. 321 Divine Wisdoms have been extensively explained following the presentation of their Arabic originals and Turkish translations. These explanations are very rich from the standpoint of mysticism, religious symbols and expressions. Our study has 49 Divine Wisdoms out of 321 included in first 100 pages. Our Thesis contains three sections. In the introductory part, life and works of İbn Atâullâh İskenderî who is the author of “el-Hikemü’l-Atâiyye”, and in the first section, life and works of Esteemed Ahmed Mâhir have been narrated. In the second section, work of el-Muhkem Fî Şerhi’l-Hikem (first 100 pages) has been introduced from the view point of form, content, literary value, language and resources of the commentary. In the third section, primary mystic subjects have been scrutinized and finally in the fourth section the first 100 pages of el-Muhkem fî şerhi’l-hikem have been ascertained and verified.
Keywords: Ahmed Mahir Efendi; Tasavvuf