Apocalyptic literature in the jewish tradition: the first book of enoch - Bader, Hanin (My University, 2018)
M.Ö. 538 -M.S. 70 arasındaki yıllar, İkinci Mâbet Dönemi veya Orta Yahudilik olarak bilenen süreçtir. Bu dönem Yahudilik ve Yahudiler tarihi farklı kültürlerle etkileşim içine girmesinden önemli bir dönemdir. Apokaliptik literatür bu dönemin ürünlerindendir. Yahudilik‟teki nübüvvet ve bilgelik, Mezopotamya mitolojisi, İran inançları ve apokaliptik tasvirleri, ve Helenizm‟e ait kültürel etkiler taşır. Daniel kitabı hariç, Apokalipseler kanonik olarak kabul edilmemiş ve yüzyıllar boyunca Pseudepigrapha kategorisinde tasnif edilerek ihmal edilmiştir. Yahudi apokaliptik literatürü Etyiopya‟da ve Mısır‟da eski dini el yazılarının keşfedilmesinin ardından, 20. yüzyılının ilk çeyreğinde Helenistik ve Roma dönemlerinde ortaya çıkan bağımsız edebî bir tür olarak tanınmaya başlamıştır. 1947‟de Ölü Deniz ve Kumran‟daki keşifler, apokaliptik literatürün sosyal arka planını hakkında araştırmalara kapı açmıştır. Bundan sonra, Bilim adamları apokaliptik literatürü farklı dini, edebî, sosyal, ve siyasi yaklaşımlarla incelemişlerdir.Bu çalışmanın ilk bölümünde genel olarak Yahudi apokaliptik literatür hakkında bilgi verilirmektedir. İkinci bölümünde temel konusu ise, M.Ö üçüncü yüzyılda yazılan ilk Yahudi apokalipse, 1.Enok kitabısı oluşmaktadır.

The period known as the Second Temple Period or as the Middle Judaism is the most important period in the history of Jews and Judaism. The Jews were influenced by different cultures and traditions such as Babylonian, Iranian, Greek, and Hellenistic traditions. Jewish apocalyptic literature is the product / fruit of this period. In addition to Jewish prophecy and wisdom, Jewish apocalyptic literature was influenced by Mesopotamian mythology, Iranian dualism and apocalyptic imagery, and Hellenistic culture. With the exception of the Book of Daniel, the apocalyptic writings were not accepted as canonical scripture; they were neglected and classified as Pseudepigrapha. The recognition of Jewish apocalyptic literature began as an independent literary phenomenon, which arose in the Hellenistic and Roman periods started in the first quarter of the twentieth century after the discovery of the manuscripts in Ethiopia and Egypt. The discovery of the Dead Sea Scrolls and Qumran in 1947 provoked research into the social background of apocalyptic literature. Since then, scholars have studied apocalyptic literature from different approaches: religious, literary, social, and political.The main subject of the first chapter of this work is the Jewish Apocalyptic literature in general, while in the second chapter, 1.Enoch, the first Jewish apocalypse written in the third century BC was examined.
Keywords: 1 Enoch; 1.Enok Second Temple Period; 586 B.C.-70 A.D; Apocalypse; Apokalipse; Eschatology; Eskatoloji; History; İkinci Mâbet Dönemi; Jewish Apocalyptic Literature; Jews; Judaism; M.Ö. 586-M.S. 70; Tarih; Yahudi Apokaliptik Literatür; Yahudiler; Yahudilik