Web sitesi kalitesi ve satış geliştirme faaliyetlerinin online anlık satın alma davranışına etkisi - Genzileli, Emine Yıldız (My University, 2019)
Bu çalışma web sitesi kalitesi ve satış geliştirme faaliyetlerinin online anlık satın alma davranışı üzerindeki etkisini araştırmak için oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında web sitesi kalitesi boyutları, modelleri ve web sitesi kalite ölçütleri incelenmiştir. Satış geliştirme faaliyetlerinden online satış geliştirme faaliyetine geçiş üzerinde durulmuştur. Son yıllarda hızla artan online satın alma davranışının anlık olarak gerçekleşmesinde web sitesi özelliklerinin ve online satış geliştirme faaliyetlerinin etkisinin ne ölçüde olduğuna ulaşılmak istenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, web sitesi kalitesi, web sitesi kalitesinin boyutları gibi konularda kuramsal açıklamalara ve bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümünde, online anlık satın alma davranışı ve satış geliştirme faaliyetleri birlikte ele alınmıştır. Satış geliştirme faaliyetlerinin boyutları ve online anlık satın alma davranışının bileşenleri gibi konularda kuramsal açıklamalara yer verilmiştir. Online anlık satın alma davranışı ile satış geliştirme faaliyetleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde, çalışmanın amacı, kapsamı, kısıtları, modeli, hipotezleri, örnekleme süreci, veri ve bilgilerin analizi ile araştırma bulgularına yer verilmiştir. Son olarak araştırmanın sonucu değerlendirilerek, gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur. Araştırmada, web sitesi kalitesi ölçeği, satış geliştirme faaliyetleri ölçeği ve online anlık satın alma ölçeği olmak üzere üç farklı ölçek kullanılmıştır. Anketler internet üzerinden online olarak yapılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen bulgular IBM SPSS 23.0 programında yapılan analizlere göre yorumlanmıştır.Araştırma kapsamında, Faktör Analizi, T-testi,Tek Yönlü Varyans Analizi, Korelasyon ve Regresyon Analizleri yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre; web sitesi kalitesinin ve satış geliştirme faaliyetlerinin online anlık satın alma davranışı üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.

This study was designed to investigate the impact of website quality and sales development activities on online impulsive buying behavior. Web site quality dimensions, models and web site quality criteria were examined. In recent years, it has been aimed to reach the extent of the impact of website quality and online sales promotion on the realization of rapidly increasing online buying behavior. In the first chapter of the study, theoretical framework and information on the issues such as website quality, dimensions of website quality are given. In the second chapter, online impulsive buying behavior and sales promotion are researched together. Theoretical framework are given about the dimensions of sales promotion and components of online impulsive buying behavior. In the third chapter of the thesis, the aim of research, scope of research, constraints of research, model, hypotheses, sampling process, analysis of data and information and research findings are presented. Finally, the results of the research were evaluated and recommendations were made for future studies. Three different scales, website quality scale, sales promotion scale and online impulsive buying scale were used in the thesis. The surveys were conducted online. The results of the survey were interpreted according to the analyzes made in IBM SPSS 23.0 program. Factor Analysis, T-test, One-Way Analysis of Variance, Correlation and Regression Analyzes were performed within the scope of the research. According to the survey results; it was concluded that website quality and sales promotion have an impact on online impulsive buying behavior.
Keywords: Online Anlık Satın Alma Davranışı; Sales Promotion Activity; Satış Geliştirme Faaliyetleri Online Impulse Buying Behaviour; Web Site Quality; Web Sitesi Kalitesi