Valuing and pricing initial public offerings in İstanbul stok exchange for the period of 2008 – 2012 - Akbaba, Caner (My University, 2012)
Halka Arz, Değerleme, Düşük Fiyatlandırma ÖZET 2008 – 2012 DÖNEMİNDE İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI’NDAKİ İLK HALKA ARZLARIN DEĞERLEMESİ VE FİYATLANDIRILMASI Halka arzlar, şirketlerin yeni yatırımlarına gerekli mali kaynağı bulabilmek için kullandıkları yöntemlerden biridir. Bu yöntemde şirketler halka açılarak yeni ortaklar bulmaya çalışırlar. Finans literatüründe şirket değerleme konusunda çeşitli yaklaşımlar mevcuttur; bu yaklaşımlar indirgenmiş nakit akımları yaklaşımı, göreceli değerleme yaklaşımı, muhasebe temelli değerleme yaklaşımı ve koşullu hak değerleme yaklaşımı olarak sıralanabilir. Bu yaklaşımların temel amacı söz konusu şirketin objektif değerini bulmaktır. Doğru fiyatlandırma halka arz konusunda önemli bir yer teşkil etmektedir. Ancak; ilk halka arzların pratiğine baktığımızda, aracı kurumların yaptıkları değer tahminlerinin yansız olmadığı görülmektedir. Düşük fiyatlandırma, halka arz fiyatı ile ilk işlem günü fiyatı arasındaki negatif fark olarak tanımlanabilir. Finans literatüründe, düşük fiyatlandırmayı açıklamaya yönelik çok sayıda çalışma yapılmıştır. Ancak, düşük fiyatlandırmayı belirleyen faktörlerin açık olmadığını söylemek mümkündür. Bu konuda önde gelen çalışmaların sahibi Ritter bu olayı ilk halka arz bilmecesi olarak değerlendirmektedir. Türkiye’de 2007 yılından itibaren halka arzlarda önemli bir artış gözlemlenmektedir. Bu bağlamda, çalışmamızda İMKB’de 2008 – 2012 döneminde gerçekleşen 55 ilk halka arz incelenmiş; aracı kurumların yaptığı gerçeğe uygun değer tahminleri sapma, doğruluk ve düşük fiyatlandırma etkisi açısından Roosenboom ve Francis’in kullandıkları yöntemlere uygun olarak test edilmiştir. Aracı kurumların yaptığı değer tahminlerinin yansız ve doğru olmadığı yaptığımız çalışma sonucunda tespit edilmiştir. Beklendiği üzere göreceli değerleme yaklaşımının indirgenmiş nakit akımları yöntemine göre daha yansız ve doğru olduğu bulunmuştur. Yaptığımız testler sonucunda İMKB’de yüzde 9,7 oranında ilk gün getirisi tespit edilmiştir. Ayrıca, düşük fiyatlandırma İMKB’de yapılan diğer çalışmalara tutarlı olarak herhangi bir şirket ve halka arz özelliği ile açıklanamamıştır. Public Offering (IPO), Valuation, Underpricing

VALUING AND PRICING INITIAL PUBLIC OFFERINGS IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE FOR THE PERIOD OF 2008–2012 Initial public offering (IPO) is one of the methods for companies to fund their new investments. In this method, companies go public and try to attract new shareholders. In finance literature, there are various approaches in company valuation such as discounted cash flow, relative valuation, accounting-based and contingent claim valuation approaches. Main aim of these approaches is to find the objective value of a company. Accurate pricing in IPOs is crucial. However, when we look at the IPO in practice, underwriters’ fair value estimates are not unbiased. Underpricing can be defined as negative difference between final offer value and first trading day price. There are numerous studies in finance literature which are aimed to explain underpricing effect in IPOs. However, it is possible to say that the factors which explain the underpricing are not clear. Ritter, who owns leading studies on this subject, defines this situation as IPO puzzle which has not been solved yet. Our findings show that fair value estimates of underwriters are not unbiased and accurate. As it is expected relative valuation is more unbiased and accurate compared to DCF valuation approach. A significant increase in IPOs has been observed in Turkey since 2007. In this context, valuing and pricing of 55 IPOs in ISE in the period of 2008 – 2012 are analyzed in this study. Bias and accuracy of underwriters’ fair value estimates and underpricing effect are tested parallel to Roosenboom’s and Francis’ methodology. The empirical analysis shows that there is 9.7 % first day underpricing in ISE. Also it is determined that there is no significant relationship between firm and offer characteristics and underpricing consistent with other studies in ISE.
Keywords: Değerleme; Fiyatlandırma; Halka Arz; Muhasebe