Küreselleşme sürecinde refah devletinin dönüşümü ve sivil toplum kuruluşlarının rolü - Tuz, Ayşe Nur (My University, 2010)
Refah Devleti, Sosyal Politika, Küreselleşme, Sivil Toplum Kuruluşları ÖZET Sanayi Devrimi ile birlikte işçi sınıfının çalışma koşullarının giderek zorlaşması sonucu ortaya çıkan sosyal soruna çözüm getirmek amacıyla 20. yüzyılın başında sosyal politikanın önemli bir aracı olarak “refah devleti” kavramı ön plana çıkmıştır. II. Dünya Savaşı sonrasında refah devleti en geniş kapsamına ulaşmış ancak 1980’li yıllarda ortaya çıkan küreselleşme süreciyle birlikte tüm dünyada ekonomik, sosyal, kültürel, politik alanlarda yaşanan köklü dönüşüm refah devleti anlayışını da farklı bir boyuta taşımıştır. Bu süreç, devletin işlevlerinin küçültüldüğü, piyasalardan geri çekilişinin yaşandığı, sosyal refah hizmetlerinin daraltıldığı yeni bir devlet anlayışı arayışının olduğu bir süreç olmuştur. Bu bağlamda, Sivil Toplum Kuruluşları toplumsal refah sağlamada devlete yardımcı olmaya başlamıştır. Küreselleşme süreci ile birlikte yaşanan uluslararasılaşmaya bağlı olarak ulusal sınırları aşan sorunların çözümünde de Sivil Toplum Kuruluşları önemli bir yarar sağlamıştır. Tüm bunlar, Sivil Toplum Kuruluşları’nın devletin yanında önemli bir sosyal politika bileşeni olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda bu çalışmada, refah devletinin tarihsel süreçte yaşadığı değişimler incelenerek, küreselleşme süreci ile birlikte yaşanan dönüşümde, STK’ların, refah devletinin yeniden yapılandırılmasındaki rolü anlatılmıştır. Key Words : Welfare State, Social Policy, Globalization, Non-Governmental Organizations

Understanding of the welfare state as a means of social policy came into the stage in the beginning of 20th century as a solution for social problems stemming from the fact that proletariat working conditions became harder with the industrial revolution. After the world war 2 welfare state reached the widest borders, however, together with the globalization process starting in the 1980s, the radical changes in social, cultutal, political and economical fields gave the understanding of welfare state another dimension. This process had become the one that a new understanding of government was being searched, because at that tine government functions got narrower, there was a recession from the market, and social welfare services became weaker. Therefore, Non-Governmental Organizations (NGOs) started to help state in this respect. They also help to solve the international problems occuring in globalization process. All these demonstrates that NGOs is an important social policy component of state in this regard in this state NGOs role in the reconstruction of welfare state in the light of the hist changes welfare state has lived.
Keywords: Küreselleşme; Sivil Toplum Kuruluşları; Sosyal Politika