Conflict management styles, referent roles and job satisfaction=çatışma yönetimi tarzları, referans rolleri ve iş doyumu - Emir, Oğuzhan (My University, 2004)
Adı, Soyadı: Oğuzhan Emir letme Program: Organizational Behavior Prof. Dr. Suna Tevrüz Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans, Aralık 2004 atışma, çatışma yönetimi, referans rolleri, iş doyumu

ÇATIŞMA YÖNETİM TARZLARI, REFERANS ROLLERİ VE İŞ DOYUMU Yüksek rekabet, etkin iletişim ve değişime açıklık gibi anahtar kelimelerin çerçevesini çizdiği günümüz iş dünyasında, örgütlerin kullanabileceği en önemli araçlardan biri olarak yapıcı ve etkin çatışma yönetimi gösterilmektedir. Bununla beraber, iş doyumu ve hiyerarşi gibi öğeler örgüt üyelerinin çatışma yönetimi yaklaşımları üzerinde önemli rol oynayabilmektedir. Bu çalışmada, çatışmadaki karşı tarafın ast, üst veya akran olarak konumlarının, yani referans rollerinin, çatışma yönetim tarzlarıyla ilişkisi ve iş doyumunun bu ilişki üzerindeki etkisi incelenmektedir. İstanbul’da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren toplam 99 orta seviyedeki yöneticinin katılımıyla, yöneticilerin, üstleri, akranları ve astları ile çatışma durumlarında kullandıkları çatışma yönetim tarzları değerlendirilirken iş doyumunun kullanılan çatışma yönetimi tarzında belirgin bir etkisi bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonuçları, referans rolleriyle çatışma yönetimi tarzları ilişkisi üzerinde iş doyumunun anlamlı bir etkisini göstermemektedir. Buna karşılık, cinsiyet, referans rolleri ve iş doyumunun çeşitli alt boyutları ile çatışma yönetimi tarzlarına anlamlı seviyede etkileri gözlenmiştir. Ayrıca sonuçlar, eğitim ve kıdem demografik değişkenlerinin, referans rolleri ve çatışma yönetimi tarzları ilişkisinde anlamlı seviyede etkileri olduğunu desteklemektedir. Name, Surname: Oğuzhan Emir Field: Management Programme: Organizational Behavior Supervisor: Prof. Dr. Suna Tevrüz Degree Awarded and Date: Post Graduate, December 2004 Conflict, conlict management, referent roles, job satisfaction ABSTRACT CONFLICT MANAGEMENT STYLES, REFERENT ROLES AND JOB SATISFACTION In today’s business world defined by such as hyper competition, effective communication and openness to change, constructive and effective conflict management is considered as one of the most important tools the organizations can use. Furthermore, several factors such as job satisfaction and hierarchy may play a considerable role on the conflict management approaches of the organization’s members. In this study, the link between the status of the counterparty in the conflict as superior, peer or subordinate, in other words the referent roles, and the conflict management styles as well as the effect of job satisfaction in this relationship, are examined. With the participation of 99 middle-level managers working on different sectors in İstanbul; while the conflict management styles the managers use in conflicts with superiors, peers and subordinates were evaluated, it is also examined whether job satisfaction has any significant effect on the use of these styles.The results do not show any significant effect of job satisfaction on the referent roles-conflict management styles relationship. However, it is found that gender, referent roles and job satisfaction with its various sub-factors, have significant effects on conflict management styles. Furthermore, the results support the moderating effects of education and tenure on referent roles-conflict management styles relationship.
Keywords: Genel yönetim; İş Tatmini; Yönetim; Yürütmenin yönetimi