Implications of basel II and risk management on financial reporting - Uzun, Aysun (My University, 2008)
BASEL II VE RİSK YÖNETİMİNİN FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Risk Yönetimi ekonominin bütün seviyeleri için önemli bir kavramdır. Amaç işletmelerin değerini en yüksek seviyeye çıkarmak ve batma riskini minimize etmektir. Bankalar beklenmeyen kayıplar için sermaye tutarlar. Yeni Sermaye Uzlaşısı mevcut ve gelecekte beklenen riskler için ne kadar sermaye konulması gerektiğini göstermektedir. Bankaların sermayeyi daha etkin yönetmeleri için faydalı olacağı kabul edilmektedir. Bu durum dünyadaki finansal istikrara da katkı sağlayacaktır. Daha yüksek risklere maruz kalındıkça bankaların tutması gereken sermaye miktarı artmaktadır. Yaşanmakta olan kriz Basel Komitesinin bu konuyu bir kere daha gözden geçirmesine sebep olmuştur. ABD’de konut kredisi piyasalarında 2007 yazında başlayan kriz hızla bütün Avrupa’ya yayılmıştır. Yaşanmakta olan piyasa çalkantısı dünyadaki denetim ve düzenleme konularındaki eksiklikleri bir kere daha göstermiştir. Risk hassasiyetindeki artış Basel II’ nin kurallarının döngüselliği artırıcı yönde etkisi olduğu hususundaki tartışmaları artırmıştır. Şöyle ki; Basel II kurallarının ekonominin iyi gittiği dönemlerde gevşek olduğu, kötü gittiği dönemlerde ise çok sıkı olduğu yolunda görüşler bulunmaktadır. Finansal piyasaların globalleşmesi, finans ve yatırım faaliyetlerinin artması, uluslararası muhasebenin önemini artırmıştır. Bunun yanında uluslararası tek bir muhasebe standardının gerekliliğini işaret etmektedir. Basel II nin uygulamaya geçmesiyle birlikte , finansal raporlama standartlarının önemi dahada artacaktır. Basel II ile UFRS arasındaki ilişki ve Basel II’nin Türk Muhasebe Sistemi üzerine olacak muhtemel etkileri detaylı olarak incelenmiştir.

IMPLICATIONS OF BASEL II AND RISK MANAGEMENT ON FINANCIAL REPORTING Risk Management is significant for all levels of economy. It aims to maximize the value of the company and minimize the risk of bankruptcy. Banks hold capital for the unexpected losses. The New Capital Accord illustrates how much capital should be put aside for the current and future risks. It is adopted very beneficial for the banks since they will be able to manage their risks more efficiently which will increase financial stability of the world. For higher-risk exposures, banks have to hold more capital. However, the financial crisis faced recently caused Basel Committee to review this issue once more. The crisis began in the U.S. subprime mortgage market in summer 2007 and quickly spread to Europe. This market turmoil has indicated the deficiencies in supervison and regulation system of the world. The subprime crisis enhanced the importance of regulations and risk management. The rise in risk sensitivity brought up the debate whether the rules of Basel II procyclical; that is, are they too loose on capital requirements during the good times and too tight during the hard times of the economy? Besides, globalization of financial markets and the expansion of investment and financial activities have increased the importance of international accounting. They enhance the need of a single financial reporting system. Moreover, with the implementation of Basel II, the importance of financial reporting standards will increase . The interrelation between Basel II & IFRS and possible effects of Basel II on Turkish Accounting System are analyzed.
Keywords: Finansal Raporlama; Muhasebe; Risk Yönetimi