Özel emeklilik fonları ve Türkiye uygulamaları - Türkmenoğlu, Sibel İldem (My University, 2002)
Kuşaklararası dayanışmaya dayanan sosyal güvenlik sistemi, toplumun yapısında meydana gelen demografik değişimler, aktüeryal dengelerin bozulması ile dünyada ve ülkemizde emeklilik fonlarının aktif pasif oranları arasındaki dengenin bozulmasına sebep olmuştur. Aktif pasif oranlarındaki dengesizlik ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkilemektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda, özel emeklilik fonları modelleri, uygulandıkları ülkelerde başarı sağlamışlardır. Bu çalışmada Polonya, İngiltere, A.B.D., Kanada, Şili, Meksika, Arjantin, Japonya ve Avustralya'da bulunan kamu sosyal güvenlik sistemleri ile özel emeklilik planları örnek olarak incelenmiştir. Türkiye'de bulunan sosyal güvenlik kurumları diğer ülkelerde olduğu gibi dağıtım modeli esasına göre çalışmaktadır. Ancak bu kurumların gelirleri ve giderleri arasında oluşan farklardan dolayı, devlete olan maliyeti her geçen yıl artmaktadır. Özel emeklilik fonu modeli, çalışanın bu modele dahil olması ile brüt ücretinden ödenen primlerin bireysel emeklilik hesaplarına aktarılması ve bu hesaplardaki birikimlerin emeklilik fonlarında yatırımlara yönlendirilmesinden ve kazanımların yine bireysel emeklilik hesaplarına yatırılmasından oluşur. Bu model dağıtım modelinden farklı olarak bireyin kendi tasarruflarının sonucunda emeklilik geliri elde etmesine dayanmaktadır. Dünyada bulunan özel emeklilik planları temelde, belirli fayda ve belirli katkı planları olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Resmi Gazete'de 7 Nisan 2001 tarihinde yayımlanan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu, oluşturulacak emeklilik fonu şirketlerinin yasal düzenlemelerini içermektedir. Bu yasa ışığında, Türkiye uygulamasında yapılması gerekenler ile iglili bir bazı önerilerde bulunulmuştur. Yapılacak vergi ve emeklilik yaşları düzenlemeleri ile özel emeklilik fonları daha cazip hale gelecek ve ülkemize yatırım kaynağı sağlanacaktır. Ayrıca emeklilik döneminde gelirleri oldukça düşen çalışanlar için ek bir gelir olarak ülkeninin refahını arttıracaktır.

With the demographic changes in the society and the breakdown of the actuarial equilibrium, social security systems, relying on solidarity between generations, has caused the retirement funds active-passive ratio balance to breakdown throughout the world and our country. The lack of balance in the active-passive ratio has a negative effect on cuontry economics. As a result of the studies, private retirement fund models have been successful in the cuontries they were applied. In this study, public social security systems and private retirement plans in Poland, England, USA, Canada, Chili, Mexico, Argentina, Japan and Australia have been examined as a sample. The social security institutions in Turkey work on distribution model basis like other countries. However, the cost of these institutions for the goverment have been increasing each year, due to the differences between their income and expenses. Private pension fund model consists of transfer of the contribution paid over before tax wage to individual retirement accounts by including the employee in this model, direction of the collections in this accounts to the invesment in the pension funds and invesment of the earnings to the individual retirement accounts again. Different than the distribution model, this model relies on the individual, getting retirement income as a result of his/ her own saving. The worlwide private pension plans are applied basicly in two forms; defined benefit and defined contribution plans. The law of Individual Retirement Saving and Investment System; that was published in the official Newspaper in April 7 th 2001, includes the legal regulations of the pension fund companies that will be formed. In the light of this law, same requirements in Turkey application have been suggested. The regulations in the tax and retirement ages will be more attractive with the private pension funds obtained and will cause other investment sources for our country. Besides, it would increase the prosperity of the country as a supplementary income for the employees with a decresing income in their retirement period.
Keywords: Emeklilik; Sosyal Güvenlik_Türkiye