İnternette ve mağazada araştırma yapma sürecinin (webrooming ve showrooming) çoklu ve bütünleşik kanal stratejilerine etkisi ve bir araştırma - Karakaş, Yunus (My University, 2019)
Teknolojik ilerlemeler ile insan hayatında ve tüketici davranışlarında yeniliklerinetkisi gün geçtikçe artış göstermektedir. Bu eğilim aynı zamanda firmaların müşterilerininalgılarını da değiştirmektedir, bu gelişmeler doğrultusunda firmalar hayatta kalmak içinyenilikçi alışveriş ve pazarlama modelleri ortaya koymaktadır.Günümüzde artık tüketiciler, satın almak istedikleri ürünü rakiplerin ürünleri ilegeçmişte hiç olmadığı kadar kolay bir şekilde karşılaştırabilir ve sepeteekleyebilmektedir, mağazaları ziyaret edebilmekte ve ürünü fiziksel olarakdeneyimleyebilmektedirler. Bunların ötesinde mağazadan beğendikleri ürünleri mobilcihazlarından sepete ekleyebilir ve daha sonra çevrim içi olarak satın alabildikleri gibidaha önce mobil cihazlarından sepete ekledikleri ürünü mağazadan satınalabilmektedirler. Günümüz alışveriş alışkanlıkları bütünleşik pazarlama yaklaşımınınhitap ettiği tüketici davranışlarına firmaların sunduğu alternatifler doğrultusundaçeşitlenmektedir.Bu çalışmada günümüz bütünleşik pazarlama yaklaşımına değinilmiş ve bununsonucu olarak ortaya çıkan showrooming ve webrooming davranışlarını etkileyenfaktörler incelenmiştir. 407 katılımcı üzerinde uygulanan, geçmiş literatürden vedanışmanlık firmalarının önceki çalışmalarından toplanan sorularla oluşturulan ölçekleriiçeren anket çalışmasıyla toplanan veriler regresyon analizine tabi tutulmuştur.

With technological advances, the impact of innovations in human life andconsumer behavior is increasing day by day. This trend is also changing the perceptionsof the customers of the firms, and in line with these developments, firms are introducinginnovative shopping and marketing models to survive.Nowadays, consumers can compare the products they want to buy withcompetitors' products more easily than before and add them to the shopping cart, visitthe stores and experience the product physically. Furthermore, they can add theirfavorite products to the basket from their mobile devices and then purchase them onlineor buy the product they have previously added from their mobile devices to the store.Today's shopping habits are diversified in accordance with the alternatives offered bythe companies to the consumer behaviors addressed by the integrated marketingapproach.In this study, today 's integrated marketing approach is discussed and the factorsthat affect the showrooming and webrooming behaviors, as a result of this study, areexamined. The data collected by a questionnaire which arranged from previous literatureand previous studies of consulting firms insights was applied to 407 participants andresults were subjected to regression analysis.
Keywords: Bütünleşik Pazarlama; Consumer Behaviour; CustomerExperience; Çok KanallıPazarlama; Fiziksel ve Çevrimiçi Perakendecilik; Integrated Marketing; Mağazacılık; MultichannelMarketing; MüşteriDeneyimi; Omnichannel; Pazarlama; Physical and Online Retails; Showrooming; Store Retailing; Temas Noktası; Touch Points; Tüketici Davranışı; Webrooming; Webrooming Marketing