The role of management in creating effective internal communication and an application in it sector - Ünal, Yankı (My University, 2007)
Etkili İç İletişimde Yönetimin Rolü ve Bir İletişim Teknolojisi Sektörü Uygulaması Yankı ÜNAL Danışman: Yard. Doç. Dr. Aslı KÜÇÜKASLAN ÖZET Organizasyonlar değişen dünyada varlıklarını sürdürebilmek için günün gereklilikleri doğrultusunda her dönem kendilerini yeniden şekillendirmişler ve şekillendirmeye de devam etmektedirler. Bu uyumun asıl nedeninin iletişim kaynaklı olduğu anlaşılmaktadır. Sürekli bilgi akışı sağlanarak çalışmalara işlerlik kazandırılması, hedef ve amaçları çalışanlarla paylaşılması sayesinde örgütlerin dış dünya ile uyumu çok daha kolay sağlanmaktadır. Bu tür iletişim ve örgütsel yönetim anlayışlarında yöneticilerin uyguladığı “içsel iletişim metotları” daha çok önem kazanmaktadır Yöneticilerin başarıyla oluşturduğu “etkili içsel iletişim”; çalışanların doğru kararlar vermeleri için ihtiyaç duydukları bilgi aktarılıncaya kadar daha kısa sürede ve daha hızlı karar almalarını sağlar, çalışanları örgütün bir parçası haline getirir ayrıca çalışanları motive ederek verimlilik ve performanslarının arttırır. Örgüt içerisindeki çekişmelerin ortadan kalkması ve ortak bir vizyon yaratılması örgüt için elde edilen kazançlardan bazılarıdır. Yöneticimin etkili içsel iletişim oluşturulmasındaki rolünü incelemeye çalışan bu araştırmada, önce “örgütsel iletişim” kavramı ve örgütsel iletişim çeşitleri ele alınmış, sonra örgütsel iletişimin fonksiyonlarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde “içsel iletişimin” tanımlaması ve günümüze kadar ki gelişimi üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde “içsel iletişim çeşitleri” ele alınmış ve yönetimin çalışanlar ile iletişim kurarken doğrudan ve dolaylı olarak kullandığı yöntemlerden bahsedilmiştir. Etkili içsel iletişim kriterleri, içsel iletişimi etkileyen faktör ve içsel iletişimin zayıflığının örgüt için zararları yine bu bölümde ele alınmıştır. Beşinci ve altıncı bölümlerde “Yönetimin etkili içsel iletişim yaratılmasındaki rolü” konulu bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada yöneticilere anket uygulanarak, yöneticinin şirket içi iletişim kurma nedenleri ve içsel iletişim biçiminin yönetim açısından önemi sorgulanmıştır. Tezin son bölümünü ise “sonuç” kısmı oluşturmaktadır. Elde edilen veriler bu bölümde yorumlanmış ve tezin genel çerçevesi oluşturulmuştur. letme Yönetimi, Örgütsel İletişim, İletişim, İletişim Sistemleri, Bilişim Teknolojisi The Role of Management in Creating Effective Internal Communication and an Application in IT Sector Master Thesis Yankı ÜNAL Supervisor: Assoc. Assit. Prof. Dr. Aslı KÜÇÜKASLAN

Organizations, to endure their existence in the changing environment of the world, have developed themselves in accordance with the necessities of their times in all ages, and continue to do so today as well. The main factor behind this adaptation is based on communication. The efficient work processes by constant flow of information and sharing of vision and missions with the employees ease the organization adaptation period to outside world. The “internal communication channels” used by the managers gain importance. The employees can decide faster in successfully applied “effective internal communication” by the managers. So they become one with the organization, their motivation, efficiency and performance increase, the organizational conflicts decrease and a shared vision can be created; these are some of the many positive consequences of “effective internal communication.” In this research in which the role of the managers in the establishment of an effective internal communication has been examined, first the concept of “organizational communication” and the types of organizational communication are stated, then the functions of organizational communication are mentioned. In the third section of the research, the definition of “internal communication” and its progress up to today are discussed. In the fourth section, “types of internal communication” are analyzed and direct or indirect communication methods are examined. Criteria for effective internal communication, factors that influence internal communication and the costs of poor internal communication are also discussed in these sections. In the fifth and sixth sections, role of management in creating effective internal communication is studied and a survey is conducted with the managers to find out the reasons for managers to establish communication with the organization and the significance of the internal communication method for the organization. The last section of the research is the “conclusions” part, and in this section the gathered data and information is evaluated and interpreted. Key Words: Management, Organizational Communication, Communication, Communication Systems, Information Technology
Keywords: İletişim Yönetimi; İletişim_İşletmeler; Yönetim ve Organizasyon