Televizyon reklamlarında ünlülerin kullanım stratejisinin tüketicilerin satın alma davranışı üzerine etkisi ve bir uygulama - Mete, Merve Şans (My University, 2005)
Televizyon reklamlarında tüketici piyasalarına yönelik yapılan reklamlarda ünlü kullanımının tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde ne kadar önemli olduğu yapılan bu çalışma ile detaylı olarak ortaya konmuştur. Öyle ki, tüketicilerin yaşamlarının her parçasında geniş yer alan televizyonun ünlüler ile iç içe olmasının sonucu olarak bu ünlülerin televizyon reklamlarında tüketim piyasalarında pazarlanmakta olan ürünlerin tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde geniş çaplı etkilerinin bulunduğu belirlenebilmiştir. Profesyonel reklam yöneticileri için bu çalışma önemli bir sonuca daha işaret etmektedir. O da reklamda kullanılan ünlünün yalnızca ünlü birisi olmasının çok fazla önemi olmadığı, bu ünlünün reklamın içeriğine (mizahi, kavramsal gibi profesyonel yönleri ile) katkıda bulunmasının ancak reklamı istenen başarıya götürebileceği hususudur. Elde edilen sonuçlardan diğer önemli bir tanesi de reklamı yapılan ürünün ürün ailesinden başka ürünlerin güçlü reklam kampanyalarının olmasının veya bu aileden tüketici piyasalarında çok bilinenlerinin bulunmasının televizyonda reklamı yapılan ürünün tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyebileceği olgusudur.

This study emphasizes that in television advertising which is consumer market oriented how important the celebrity endorsement is on consumers' purchasing behaviours. As a consequence of celebrities frequently take place on television which has a big place on consumers' lives, it is determined that these celebrities have great effects on the consumers' purchasing behaviours of the products that are being marketed on consumer markets. This study also refers to an important point for professional advertisers. Only being famuos of the celebrity is not so important who is used in advertising. But to make a contribution to advertising's content (like comic, conceptual) can carry the advertising to the required success. The other important consequence that has gained from the study is making strong advertising campaigns of the same brand family products or existing of the most known brand family products on consumer markets can effect the consumer purchasing behaviours.
Keywords: Reklamcılık; Satınalma; Televizyon Reklamları